Verejnosť pobúrila fotka japonského premiéra v lietadle 731

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 15:30 • 2 min
Verejnosť pobúrila fotka japonského premiéra v lietadle 731

SOUL - Juhokórejská verejnosť s pobúrením reagovala na fotografiu usmievajúceho sa japonského premiéra Šinza Abeho sediaceho vo vojenskom lietadle s číslom 731.

slovakia

left justify in out

Juhokórejský hnev spôsobil fakt, že rovnaké krycie označenie mala Jednotka biologického a chemického výskumu v Mandžusku, ktorá počas druhej čínsko-japonskej vojny (1937-1945) vykonávala rôzne kruté pokusy na ľuďoch. Jej obeťami boli v drvivej väčšina Číňania a Juhokórejčania. Najväčší juhokórejský denník Čoson Ilbo fotografiu označil za "Abého nekonečnú provokáciu" a podľa novín JoongAng IIbo je to "privolávanie hrôz zariadenia 731".

Japonská vláda na obvinenia reagovala tvrdením, že zhoda čísla na lietadle s označením vojnového výskumného zariadenia je iba náhoda. Záber, ktorý vznikol počas premiérovej nedeľňajšej návštevy vojenskej základne v oblasti postihnutej v roku 2011 ničivými tsunami, nemá podľa Tokia žiadnu výpovednú hodnotu. "Nemáme k tomu viac čo povedať," povedal agentúre AFP hovorca japonskej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies