Verejnosť môže spoznať výcvik a prácu vodiacich psov

NETKY.SK • 3 Október 2015, 14:53 • 2 min
Verejnosť môže spoznať výcvik a prácu vodiacich psov

BRATISLAVA - Výchovu, výcvik a prácu vodiacich psov predstaví v nedeľu Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy, ktorá vôbec po prvýkrát otvorí svoje brány verejnosti.

slovakia

left justify in out

Okrem stretnutia so psami sa môžu návštevníci tešiť aj na krátke filmy o vodiacich psoch, na ukážky ich výcviku ako aj na ďalšie zaujímavé aktivity. "Od 13:00 do 18:00 môže široká verejnosť spoznať prácu a život psov, ktorí sú očami zrakovo postihnutých," pozýva na podujatie výcviková škola, ktorá pracuje najmä so psami plemena labradorský retríver z vlastného chovu. Labradory sa používajú ako vodiace psy, pretože majú vyrovnanú a priateľskú povahu, temperament, ktorý zvládne aj osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, a radi spolupracujú s človekom. Samostatný a bezpečný pohyb prostredníctvom vodiaceho psa v porovnaní s chôdzou pomocou bielej palice oslobodzuje zrakovo postihnutého od psychického napätia, dodáva mu pocit istoty, sebadôvery a poskytuje nezávislosť od vidiacich sprievodcov.


Za 20 rokov existencie, od roku 1995, škola vycvičila a odovzdala klientom 117 vodiacich a dva asistenčné psy. Z nich hendikepovaným ľuďom v súčasnosti pomáha 35 psov v aktívnej službe. Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy pracuje ako jedno z oddelení Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a má akreditáciu od Medzinárodnej federácie škôl pre výcvik vodiacich psov. Výcvik vodiaceho psa prebieha asi dva roky a náklady na jedného psa od počatia až po odovzdanie majiteľovi dosahujú až 19 278 eur. Štát prispieva na jedného psa so špeciálnym výcvikom maximálne sumou 8 502,67 eura.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies