Verejnosť môže pripomienkovať infozákon do utorka

NETKY.SK • 9 Október 2017, 14:53 • 2 min
Verejnosť môže pripomienkovať infozákon do utorka

BRATISLAVA - Mimovládne organizácie pripravili hromadnú pripomienku k rozsiahlej novele infozákona, ktorú do pripomienkového konania 20. septembra predložilo ministerstvo spravodlivosti. Novela infozákona, ktorá je najrozsiahlejšia od roka 2000, prináša mnohé zlepšenia, posilňuje vymáhateľnosť zverejňovania zmlúv a odstraňuje nejasnosti v zákone, zdôraznil v tlačovej správe právnik VIA IURIS Peter Wilfling.

slovakia

left justify in out

Občianske organizácie VIA IURIS, Aliancia Fair-play, Transparency International Slovensko, Nadácia Zastavme korupciu a Centrum pre filantropiu predkladajú k návrhu novely zmeny, ktoré by ju podľa nich mali ešte viac vylepšiť a zároveň upozorňujú na rizikové ustanovenia. Pripomienky sú zverejnené na https://www.changenet.sk/?section=kampane&x=929938. Hromadnú pripomienku možno podporiť do utorka 10. októbra do polnoci, dokedy je potrebné nazbierať minimálne 500 podporovateľov, aby mohli rokovať s ministerstvom spravodlivosti.

Novela podľa Petra Wilflinga nedostatočne zabezpečuje, aby polícia a prokuratúra nemohli utajovať informácie o vyšetrovaní závažných káuz a preto navrhujú v tomto smere zmeny. Mimovládne organizácie tiež presadzujú, aby sa rozšírila informačná povinnosť firiem, ktoré sú ovládané štátom a samosprávami. Podporujú zvyšovanie transparentnosti mimovládneho sektora, ale zároveň sú proti zvyšovaniu zbytočnej administratívnej záťaže pre občianske združenia. Jeden z bodov predloženej novely infozákona totiž navrhuje, aby aj malé občianske združenia, ktoré získali čo i len 100-eurovú dotáciu z verejných zdrojov, mali postavenie povinnej osoby. To by znamenalo, že aj dobrovoľnícke združenia, bez profesionálnych zamestnancov by museli poskytovať informácie v plnom rozsahu a v rámci lehôt stanovených zákonom. Ide pritom o informácie, ktorými už dnes disponuje štát a samospráva v postavení tých, ktorí dotácie z verejných zdrojov poskytujú.

 

"Bolo by veľkým paradoxom, keby sa jeden z najlepšie fungujúcich nástrojov aktívnych občanov, vďaka ktorému majú prístup k aktuálne najväčšiemu súboru verejných informácií, stal zavedením nových administratívnych povinností, súčasne aj nástrojom likvidácie množstva občianskych združení,“ uviedol na margo návrhu Marcel Zajac z Centra pre filantropiu, ktorý je zároveň podpredsedom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Mimovládky chcú tiež, aby všetky zmluvy boli zverejňované na jednom mieste v Centrálnom registri zmlúv, kde ich bude možné ľahko vyhľadávať. Tiež chcú, aby boli verejne dostupné aj informácie o predchádzajúcich pracovných skúsenostiach verejných činiteľov, vedúcich zamestnancov a nominantov do orgánov štátnych a samosprávnych firiem.

Novela ministerstva spravodlivosti má vyše 70 novelizačných bodov a pracovali na nej zástupcovia všetkých dotknutých subjektov, vrátane tretieho sektora. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sľubuje, že novela určite nezníži prístup k informáciám. Naopak, chce ho zlepšiť, riešiť by mala interpretačné problémy, nepresnosti, čiastočne šikanózne žiadosti a obsahuje záväzky z programového vyhlásenia vlády. Robert Dobrovodský, vedúci pracovnej skupiny, ktorá na novele pracovala, vyhlásil, že novela by mala znamenať vyvrcholenie transparentnosti v Slovenskej republike. Novela sa asi najviac dotkne verejných podnikov, ktoré disponujú veľkým množstvom verejných peňazí. Doteraz sa tvárili, že to nie sú verejné financie, ale základné obchodné imanie. Novela toto uvažovanie búra.

 

Vyplýva z nej, že peniaze, čo majú verejné podniky na svojich účtoch, sú verejné peniaze a občan má právo pýtať sa, ako sa s nimi nakladá. Tiež sa bude môcť verejnosť pýtať na peňažné a nepeňažné odmeny manažmentu vo verejných podnikoch. Ukázať budú musieť aj životopisy svojich manažérov. Rezort navrhuje zverejňovať aj niektoré autorské diela, napríklad štúdie objednané z verejných prostriedkov. Významnou navrhovanou zmenou je aj zavedenie povinnosti skúmať a zohľadniť verejný záujem, ak niekto žiada sprístupniť rozhodnutie policajta v prípravnom konaní alebo rozhodnutie prokurátora alebo policajta o odmietnutí veci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona