Verejnosť môže navrhnúť logo Medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 12:34 • 2 min
Verejnosť môže navrhnúť logo Medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty

BRATISLAVA – O logu Medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty rozhodne verejnosť. Medzinárodnú súťaž na nové logo vyhlásila Koordinačná rada biosférickej rezervácie, na Slovensku ju zastrešuje Štátna ochrana prírody (ŠOP).

slovakia

left justify in out

Jednotné logo trilaterálnej biosférickej rezervácie, ktorá sa rozprestiera na území Slovenska, Poľska a Ukrajiny, bude slúžiť na identifikáciu cezhraničného chráneného územia, na jeho spoločnú prezentáciu v oblasti ochrany prírody či ako súčasť podpory cestovného ruchu. Jednotný vizuálny štýl bude prezentovaný aj v informačných, propagačných i výchovno-náučných materiáloch.

Do súťaže sa môže zapojiť odborná i laická verejnosť ako aj žiaci vysokých, stredných, základných i umeleckých škôl. „Logo musí mať vysokú výpovednú hodnotu, malo by symbolizovať cezhraničné chránené územie, ktoré zahŕňa šesť veľkoplošných chránených území v troch susedných krajinách,“ uvádza na svojej stránke Štátna ochrana prírody. Návrhy treba poslať do 16. mája. Najprv odborné poroty v jednotlivých krajinách vyberú dva najlepšie návrhy, o víťazovi potom rozhodne medzinárodná porota, výsledky zverejní do 6. júla. Súčasťou súťaže bude aj hlasovanie verejnosti, ktorého víťaz získa Cenu diváka. Autor najlepšie spracovaného loga získa týždňový pobyt podľa vlastného výberu v jednom z príslušných chránených území, to je Národný park Poloniny na Slovensku, Bieščadský národný park v Poľsku, Užanský národný prírodný park na Ukrajine.

Biosférické rezervácie vyhlasuje svetová organizácia UNESCO, ich cieľom je skúmať vzťahy medzi človekom a prírodou a napomáhať trvalo udržateľnému životu a rozvoju. Medzinárodná biosférická rezervácia Východné Karpaty je prvá trojstranná biosférická rezervácia na svete. Na Slovensku ju tvorí Národný park Poloniny. V Poľsku Bieščadský národný park, Cisniansko-Wetlinský krajinný park, Krajinný park Doliny Sanu a na Ukrajine Užanský národný prírodný park a Nadsjanský regionálny krajinný park. K najväčším prírodným skvostom cezhraničného územia patria lúky nad hornou hranicou lesa, teda poloniny. Unikátnym prírodným bohatstvom sú tiež pôvodné lesy. Tie sú v slovenskej a ukrajinskej časti územia od roku 2007 zapísané v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO ako Staré bukové pralesy Karpát a ostatných regiónov Európy. Predstavujú zachované dedičstvo pôvodných rozľahlých jedľovo-bukových lesov, ktoré pred stáročiami pokrývali svahy tohto masívu od úpätia až po hranice holí a polonín.

Návrhy loga slovenských tvorcov spolu s prihláškou treba poslať na adresu Správa Národného parku Poloniny, Ulica mieru 193, 067 61 Stakčín. Viac informácií je na internetovej stránke https://nppoloniny.sopsr.sk/medzinarodna-biosfericka-rezervacia-vychodne-karpaty-hlada-spolocne-logo-pre-tri-krajiny-verejna-sutaz/
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies