Verejnosť bude mať na výstave možnosť uvidieť originál Zlatej buly sicílskej

NETKY.SK • 24 September 2012, 11:43 • 2 min
Verejnosť bude mať na výstave možnosť uvidieť originál Zlatej buly sicílskej

Verejnosť bude mať na výstave možnosť uvidieť originál Zlatej buly sicílskej - Kultúra Vzácne listiny Zlatej buly sicílskej previezli dnes na výstavu, venovanú 800. výročiu jej vydania.

slovakia

left justify in out

img

Vzácne listiny Zlatej buly sicílskej previezli dnes na výstavu, venovanú 800. výročiu jej vydania. Informovala o tom agentúra Mediafax.
      Dokument ráno vyzdvihli z Národného archívu v Prahe 6 a s bezpečnostným sprievodom českej polície ho previezli do hlavnej budovy Národného archívu na pražskom Chodovci, kde ho bude mať verejnosť možnosť vidieť ako hlavný exponát výstavy "Zlatá bula sicílska, 1212. 800 rokov medzi realitou a mýtmi", ktorá sa bude konať od 27. do 30. septembra.
      Zlatá bula sicílska je súbor troch listín, ktorými rímskonemecký cisár Fridrich II. potvrdil českému kráľovi Přemyslovi Otakarovi I. hodnosť a zároveň jeho nástupcom udelil dedičné právo na trón a právo vymenúvať biskupov, čím bula garantovala vnútornú nezávislosť Kráľovstva českého. 
      Bulu cisár potvrdil 26. septembra 1212. Názov získal dokument vďaka zlatej pečati Kráľovstva oboch Sicílií. V čase, keď Fridrich II. dokument podpisoval, bol ešte len kráľom Sicílie, hoci ho už zvolili za rímskonemeckého cisára. Práve smeroval do nemeckých krajín na svoju korunováciu.
      Spoločne s týmito listinami bude vystavená aj Zlatá bula Karola IV., ktorý práva zakotvené v pôvodom dokumente potvrdil a rozšíril.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies