Verejnosť a kolegovia sa dnes v SND rozlúčia s Mariánom Labudom

NETKY.SK • 12 Január 2018, 09:17 • 2 min
Verejnosť a kolegovia sa dnes v SND rozlúčia s Mariánom Labudom

BRATISLAVA - Priatelia, divadelní a filmoví kolegovia i verejnosť sa dnes predpoludním rozlúčia s hercom Mariánom Labudom (28. októbra 1944, Hontianske Nemce - 5. januára 2018, Borinka pri Bratislave).

slovakia

left justify in out

Posledná rozlúčka s touto osobnosťou slovenského a československého herectva sa začne o 11:00 v Sále činohry v novej budove Slovenského národného divadla (SND) na Pribinovej ulici 17 v Bratislave. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Sálu otvoria o 10:30, priniesť kyticu a pokloniť sa majstrovstvu zosnulého herca môže každý do začiatku poslednej rozlúčky, do 11:00. Kondolenčná kniha je vystavená vo foyer novej budovy SND od úmrtia umelca.

Poslednú rozlúčku s Mariánom Labudom odvysiela v priamom prenose verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na televíznej Jednotke. RTVS v tejto súvislosti zaradil do programu množstvo titulov, ktoré divákom a poslucháčom pripomenú majstrovstvo tohto významného slovenského herca. V programe poslednej rozlúčky vystúpia s príhovormi predstavitelia našej prvej divadelnej scény - generálny riaditeľ SND Marián Chudovský a riaditeľ Činohry SND Michal Vajdička. Za kolegov hercov sa s Mariánom Labudom rozlúčia medzi inými Martin Huba, Milan Kňažko, Emília Vášáryová, z mladej hereckej generácie Daniel Fischer a mnohí ďalší členovia činoherného súboru SND aj hostia. Herecké umenie Labudu priblížia ukážky z jeho divadelnej, televíznej a filmovej tvorby.

Marián Labuda bol jedným z najznámejších slovenských a československých hercov. Narodil sa 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach a krátko po absolvovaní Vysokej školy múzických umení v Bratislave nastúpil do Slovenského národného divadla (1965 - 1968). Účinkoval vo vyše 200 filmoch, často komédiách, a tiež v desiatkach seriálov a televíznych programov. Preslávila ho najmä hlavná rola v slávnom filme režiséra Jiřího Menzla Vesničko má středisková (1985).

Labuda bol v roku 1968 spoluzakladateľom legendárneho bratislavského Divadla na korze, po jeho zákaze prešiel na Novú scénu. Od roku 1990 bol opäť členom Činohry Slovenského národného divadla. Jeho poslednou úlohou na doskách národného divadla bola postava Krautkopfa v Nestroyovom Pánovi Mimo (2014). Marián Labuda úspešne hosťoval v rôznych divadlách na Slovensku i v Česku. Na divadelných doskách ho preslávila napríklad úloha Tisa v rovnomennej dráme Rastislava Balleka v Divadle Aréna, za ktorú získal cenu Dosky.

Nezabudnuteľné sú Labudom stvárnené filmové postavy. Okrem snímky Vesničko má středisková (1985), ktorá bola nominovaná aj na Oscara, účinkoval napríklad vo filmoch Ružové sny (1976), Dobří holubi se vracejí (1988), Vážení přátelé, ano (1989), vo filmoch Martina Šulíka Záhrada (1995), Orbis Pictus (1997) a Krajinka (2000), v historickej dráme Všichni moji blízcí (1999), maďarskom filme Jadvigin vankúšik (2000) a jednu z posledných úloh si zahral vo filme Odcházení (2011) Václava Havla.

Marián Labuda zomrel v piatok 5. januára vo veku 73 rokov. Skolaboval ráno, keď odchádzal zo svojho domu v Borinke neďaleko Bratislavy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona