Verejné VŠ pýtajú viac, v ďalšom roku im hrozí deficit 9 miliónov eur

NETKY.SK • 19 November 2010, 08:27 • 2 min
Verejné VŠ pýtajú viac, v ďalšom roku im hrozí deficit 9 miliónov eur

Verejné VŠ pýtajú viac, v ďalšom roku im hrozí deficit 9 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Minister školstva Eugen Jurzyca pripustil, že verejné vysoké školy (VŠ), ktoré žiadajú na budúci rok viac peňazí, by mohli dostať viac, než sa uvádza v návrhu rozpočtu. Povedal to po dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru. Upozornil však, že ak by sa jeho rezortu podarilo získať viac financií, nešli by plošne na vedu a vzdelávanie. "Ale iba do tých najlepších oblastí, tam, kde dosahuje veda tie najlepšie výsledky," vysvetlil.
Verejné VŠ očakávajú na základe návrhu rozpočtu, ktorý má ešte schváliť parlament, v budúcom roku deficit zhruba deväť miliónov eur. Slovenská rektorská konferencia (SRK) a Rada vysokých škôl preto predložila výboru návrh úpravy rozpočtu. "Pýtame menej ako dve percentá," komentoval pre TASR predseda Rady VŠ Viktor Smieško. Na rok 2011 sú pre verejné VŠ navrhnuté výdavky vo výške vyše 567 miliónov eur.
"Vedie nás najmä snaha o kvalitu slovenských vysokých škôl. Bez dostatočného finančného zabezpečenia nie je možné zvýšiť kvalitu," povedal poslancom viceprezident SRK Rudolf Sivák. Nedostatok financií bude mať podľa neho negatívny vplyv na ich celkovú výkonnosť a konkurencieschopnosť.
"Deficit sa dá kompenzovať jedine znížením osobných výdavkov pedagogických pracovníkov, alebo na vedu a to nie je prijateľná cesta," argumentoval Sivák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies