Verejné obstarávania sa majú sprísniť

NETKY.SK • 19 Január 2011, 12:40 • 2 min
Verejné obstarávania sa majú sprísniť

Verejné obstarávania sa majú sprísniť

slovakia

left justify in out

Obstarávania vo verejnej správe sa majú od marca sprísniť. Novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorú už v prvom čítaní schválil parlament v decembri minulého roka, chcú jej predkladatelia, koaliční poslanci, bojovať proti korupcii a klientelizmu. Návrh dnes odsúhlasili aj vládni ministri.
      Novelou sa výrazne zvyšuje transparentnosť a sprísňujú podmienky súťaže. Okrem iného sa počíta so zavedením povinnosti zverejňovať dodatky k zmluvám, mierne sa zvyšuje transparentnosť aj pri zákazkách s nízkou hodnotou, zavádza sa strop pre navyšovanie víťazných cien. Návrh zároveň opravuje inštitút "neobvykle nízkej ceny", ktorý sa podľa koalície často zneužíval.
      Návrh zároveň ruší možnosť tzv. nástenkových tendrov. Odstraňuje sa možnosť postupovať pri neprioritných službách inak ako pri ostatných. Zároveň sa počíta s povinným využívaním elektronických aukcií na dodávku tovaru, ale aj služieb a stavebných prác, ak je to technicky možné.
      Koaličná iniciatíva tiež vracia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) kompetenciu napadnúť na súde uzatvorenú zmluvu a navrhnúť jej neplatnosť. Tento inštitút zrušila vláda Roberta Fica (Smer-SD).
      Zamedzuje sa aj tomu, že nesplnenie formálnych podmienok bude dôvodom na vyradenie záujemcu. Súťažiaci bude mať priestor na nápravu desať pracovných dní od upozornenia. V zákone má byť aj podmienka, že verejný obstarávateľ bude musieť odôvodniť primeranosť podmienok účasti, aby tie neboli šité na mieru konkrétnemu dodávateľovi.
      Novela zákona zároveň počíta so zavedením ustanovenia, ktoré zaviaže verejných obstarávateľov, aby užšiu súťaž použili len vtedy, ak odôvodnia, prečo nemôže byť súťaž verejná.
      Podporu právnej norme vyjadril aj opozičný Smer-SD, aj keď mu prekáža, že novela nebola vypracovaná ako vládny návrh, ale poslanecký a tým sa vyhla medzirezortnému pripomienkovému konaniu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies