Verejné obstarávania čakajú nové pravidlá, schránkové firmy sa majú odkryť

NETKY.SK • 6 September 2011, 18:42 • 2 min
Verejné obstarávania čakajú nové pravidlá, schránkové firmy sa majú odkryť

Verejné obstarávania čakajú nové pravidlá, schránkové firmy sa majú odkryť

slovakia

left justify in out

img

Pravidlá a postupy pri verejných obstarávaniach opäť čakajú zásadné zmeny. Po tom, ako vo februári koalícia schválila poslaneckú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ministerstvo spravodlivosti pripravilo vecný zámer novej právnej normy, ktorá by mohla byť schválená v polovici budúceho roka.
      Základnou zmenou má byť podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) nová špecifikácia tovaru alebo služby, ktorá sa má obstarávať. "Vieme, že veľmi úzkou špecifikáciou sa dá našiť zákazka na jedného vopred určeného dodávateľa. Preto navrhujeme, aby obstarávateľ musel kritériá na špecifikáciu zákazky ekonomicky zdôvodniť s tým, že tieto podklady budú verejné dostupné," vysvetlila. Obstarávateľ bude zároveň povinný urobiť si pred každou súťažou prieskum trhu a zistiť, či má nastavené kritériá tak, aby na trhu existovali aspoň piati dodávatelia. V prípade nákupu tovaru alebo služby, pri ktorých nie je toľko dodávateľov, bude musieť obstarávateľ na túto skutočnosť upozorniť Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) dva týždne vopred.
      Novinkou bude aj možnosť sankcionovať za porušenie zákona aj odborne spôsobilé osoby. "Ak takýto človek zistí porušenie zákona, bude povinný o tom informovať štatutára. Ak by ten na obstarávaní trval, zodpovednosť prechádza z odborne spôsobilej osoby na neho," vysvetlila ministerka. Sankcie majú byť v rozmedzí od 1000 do 12.000 eur.
      Nový zákon ponecháva možnosť obstarávateľovi vylúčiť uchádzača s neobvykle nízkou cenou, avšak zavádza dve nové výnimky. Ak takýto súťažiaci bude súhlasiť, že peniaze v hotovosti dostane až po dodaní predmetu zákazky a zároveň sa poistí proti spôsobenej škode, vylúčený nebude.
      Právna norma by tiež mala odkryť pozadie tzv. schránkových firiem. "Obstarávateľ bude musieť skúmať, kto je ekonomickým beneficientom, teda konečným užívateľom profitu z celej transakcie. Obstarávateľ si teda od uchádzača vypýta doklady. Ak ten neuvedie pravdivé údaje, bude vylúčený zo súťaže a zapísaný na čiernu listinu, ktorá pre neho bude znamenať dočasný zákaz zúčastňovať sa verejných obstarávaní," povedala Žitňanská. Na čiernu listinu sa môžu dostať aj iní uchádzači, ktorí porušia pravidlá.
      Ministerka sa zároveň domnieva, že odkrývanie pozadia schránkových firiem bude znamenať pre osoby, ktoré chcú ostať v anonymite, zvýšené náklady, čo ich do istej miery môže odradiť od ambície prihlásiť sa do tendrov.
      Poslanec NR SR Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) považuje za najvýznamnejšie prvky vecného zámeru práve zvýraznenie osobnej zodpovednosti ľudí, ktorí na obstarávaní pracujú, a zároveň jasnú úpravu pravidiel elektronických aukcií. "V súčasnosti sa tieto aukcie pri službách a stavbách musia používať len vtedy, ak je to technicky možné. Tento zákon splnomocní ÚVO, aby vyhláškou presne ustanovil, pri ktorých stavbách a službách sa bude musieť elektronická aukcia používať," informoval.
      Ďalšou novinkou má byť Rada ÚVO, ktorá bude rozhodovať o odvolaniach voči rozhodnutiam úradu. V súčasnosti má túto kompetenciu šéf ÚVO. "Obmedzuje to subjektivizmus a prípadné ovplyvňovanie predsedu úradu a rozkladá rozhodovanie na širšie spektrum odborníkov," myslí si Beblavý.
      Ročne sa na verejné obstarávania vynaloží asi deväť miliárd eur. Akú úsporu by mala nová právna úprava priniesť, si však jej predkladatelia netrúfajú odhadnúť. "Každé percento bude dobré," uviedla Žitňanská.
      Samotný vecný zámer nového zákona o verejnom obstarávaní bude predložený do pripomienkového konania ešte dnes. Ak by ho vláda do dvoch mesiacov schválila, nový zákon by rezort vedel v spolupráci s ÚVO pripraviť v priebehu štyroch až piatich mesiacov. Na jar budúceho roku by mohol byť prerokovaný na vláde, neskôr v parlamente.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies