Verejná kontrola je pre dôveryhodnosť justície dôležitá

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:22 • 2 min
Verejná kontrola je pre dôveryhodnosť justície dôležitá

Verejná kontrola je pre dôveryhodnosť justície dôležitá

slovakia

left justify in out

Ministerka spravodlivosti privítala, že poslanci dnes odsúhlasili návrhy zákonov, ktoré predložila na rokovanie pléna. Podľa jej slov to svedčí o tom, že rovnako ako vláda cítia, že verejná kontrola justície je pre jej dôveryhodnosť mimoriadne dôležitá.
Novela zákona o Súdnej rade SR tak, ako ju parlament schválil, znamená otvorenie jej rokovania, zverejňovanie zápisníc aj zvukových záznamov. "To je prvý krok k transparentnosti justície a ku kontrole rozhodovania tohto vysokého orgánu verejnej moci, ktorý má naozaj silné právomoci vo vzťahu k súdnictvu," zdôraznila Žitňanská pred novinármi. Verí, že za týmto krokom bude nasledovať ďalší a najväčšie otvorenie justície sa stane skutočnosťou.
Ministerka v súvislosti s podaním na Ústavný súd SR, ktoré avizoval opozičný Smer-SD, pretože sa domnieva, že novela o Súdnej rade je v rozpore s ústavou, tvrdí, že argumenty sú na strane vlády. "Predsedovia súdov sú súčasťou správy súdnictva a výkonnej moci, sú menovaní ministrom a Súdna rada je orgán, ktorý má garantovať nezávislosť justície aj pokiaľ ide o výkonnú moc," pripomenula. Vyjadrila prekvapenie na tým, že Smer-SD prevzal rétoriku šéfa Najvyššieho súdu SR a zároveň Súdnej rady SR Štefana Harabina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies