Verejná doprava v Aténach je pre štrajk už druhým dňom ochromená

NETKY.SK • 14 Október 2011, 23:39 • 2 min
Verejná doprava v Aténach je pre štrajk už druhým dňom ochromená

Verejná doprava v Aténach je pre štrajk už druhým dňom ochromená

slovakia

left justify in out

img

Autobusy, električky, vlaky metra i taxíky prestali dnes premávať v Aténach na protest proti úsporným opatreniam vlády, ktorý pokračuje už druhým dňom. Doprava v gréckej metropole je ochromená, autá sa v niektorých častiach mesta pohybujú slimačím tempom, píše agentúra AP.
Parlament dnes hlasuje o ďalšom kole úsporných opatrení. 
Okrem zamestnancov v doprave štrajkujú i právnici - tí až do 19. októbra. Ešte dlhšie plánujú protestovať colníci, ktorí sa rozhodli svoju nespokojnosť prejaviť desaťdňovým protestným štrajkom.
Dva najväčšie odborové zväzy v Grécku ohlásili 48-hodinový štrajk na 19. októbra, keď sa v zadlženej krajine budú konať parlamentné voľby. Hlasovanie rozhodne o rozsahu rozpočtových škrtov a prípadnej reforme pracovného práva. Očakáva sa silný odpor Grékov v uliciach.
Grécka vláda zaviedla už niekoľko kôl úsporných opatrení, pretože sa jej nedarí napĺňať kritériá na poskytnutie pôžičky z medzinárodných záchranných fondov. Dlhoví inšpektori konštatovali, že krajina najbližšie dostane pôžičku osem miliárd eur, a to začiatkom budúceho mesiaca.
Atény tvrdia, že majú na výplaty dôchodkov a platov pre zamestnancov verejnej sféry len do polovice novembra.
Štátni zamestnanci sú hlavným terčom úsporných opatrení. Hrozí im výrazné zníženie životného štandardu. Nejaké znižovanie môžu očakávať i dôchodcovia. Prepustených by malo byť 30.000 zamestnancov štátnej správy, ktorí budú určitý čas poberať príspevky v nezamestnanosti.
Tvrdé opatrenia si vyslúžili rozsiahlu kritiku nielen zo strany odborov, ale aj opozičných strán. Nie je s nimi úplne stotožnená ani vládnuca Socialistická strana, ktorej niektorí poslanci avizovali, že za zákon dnes v parlamente nezahlasujú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies