Verdikty videorozhodcu na Pohári konfederácií vyvolali negatívne reakcie

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 09:35 • 2 min
Verdikty videorozhodcu na Pohári konfederácií vyvolali negatívne reakcie

Petrohrad - Zásahy videorozhodcu sa do pôvodného rozhodnutia arbitrov na turnaji Pohár konfederácií nestretávajú iba s pozitívnymi reakciami. V nedeľu nebol vďaka novej technológii uznaný gól Portugalska v zápase s Mexikom, rovnako sa po konzultácii s videorozhodcom nemohli tešiť z gólu ani futbalisti Čile v dueli proti Kamerunu.

slovakia

left justify in out

Emócie vyvolal najmä gól čilského reprezentanta Eduarda Vargasa na konci prvého polčasu za nerozhodného stavu 0:0. Ten si po jeho strelení pripravil kreatívnu oslavu, ale po minúte, ktorú zabrala konzultácia slovinského hlavného arbitra Damira Skominu s videorozhodcom, sa na ihrisku namiesto osláv pustili do hádky so Skominom Čiľania Arturo Vidal i strelec gólu.

 

Zásah Vargasa napokon nebol uznaný, podľa rozhodnutia videorozhodcu stál čilský útočník v postavení mimo hry. Opakované záznamy však ukázali, že pri tomto rozhodnutí išli o milimetre, Vargas bol v momente prihrávky opticky na jednej úrovni s obrancom Kamerunu. V minulosti bol v takýchto situáciách zvýhodňovaný práve útočiaci hráč. FIFA pre konzultácie s videorozhodcami ustanovila pravidlo, že poradiť sa a následne zmeniť verdikt môže arbiter len v jasných situáciách, napríklad po nafilmovanom páde v šestnástke, alebo po jasnom postavení mimo hry.

 

"Aj keby to bolo správne rozhodnutie, má to veľký vplyv na emócie hráčov. Je to pre nich ťažké," vyjadril sa o inkriminovanom momente tréner Čile Juan Antonio Pizzi. Vidal po negatívnom rozhodnutí nabádal Skominu, aby si pozrel opakovaný záznam na veľkoplošnej obrazovke, ktoré sú umiestnené na štadióne. Svoj verdikt už ale slovinský rozhodca nezmenil. V závere zápasu konzultoval s videorozhodcom ešte aj gól Vargasa na 2:0, tentokrát bol jeho verdikt pre Juhoameričanov pozitívny. "Ak sa to stane niekoľkokrát počas hry, nie je to veľmi príjemné pre hráčov," povedal tréner Kamerunu Hugo Broos.

 

Skeptickí voči novej technológii boli aj účastníci zápasu Portugalska s Mexikom. Argentínsky rozhodca Nestor Pitana najskôr neuznal gól Pepeho pre ofsajd, v závere z nejasných dôvodov konzultoval aj gól Soaresa na 2:1. "Je to nové pravidlo, a ak to prinesie výhody pre futbal, tak je to v poriadku. Ale musíme byť opatrní, pretože ja si nemyslím, že ľudia pochopia toto nové pravidlo naozaj dobre," vyhlásil tréner Portugalska Fernando Santos.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies