Verdikt v procese s Navaľným sa zdá byť politicky motivovaný

NETKY.SK • 30 December 2014, 19:47 • 2 min
Verdikt v procese s Navaľným sa zdá byť politicky motivovaný

BRUSEL - Verdikt v procese s ruským opozičným lídrom Alexejom Navaľným a jeho bratom Olegom kritizovala dnes diplomacia Európskej únie. Podľa EÚ sa tento rozsudok zdá byť "politicky motivovaný", napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Obvinenia voči nim počas procesu riadne nepreukázali," uviedla kancelária vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej. Šéfka európskej diplomacie prostredníctvom hovorcu zdôraznila, že rozhodnutia súdu by mali byť "oslobodené od politických zásahov (a) nezávislé".
     

Verdikt ruského súdu kritizoval aj splnomocnenec nemeckej vlády pre otázky ľudských práv Christoph Strässer a nazval ho "ďalšou ranou pre kritickú občiansku spoločnosť v Rusku".
     

Strässer vyzval Moskvu, aby tolerovala pokojné demonštrácie na protest proti rozsudku. Diplomacia EÚ vyjadrila očakávanie, že "všetky zainteresované strany preukážu zdržanlivosť".
     

Neďaleko Kremľa sa dnes večer zišlo na proteste proti odsúdeniu Navaľného a jeho brata niekoľko tisíc ľudí, uviedla agentúra AP. Podujatie organizátori zvolali prostredníctvom sociálnej siete Facebook, kde účasť ohlásilo 18.000 ľudí. Vzhľadom na blížiace sa oslavy Nového roka však zrejme bude menšia, pripomenul Reuters.
     

Súd dnes uznal Navaľného za vinného z krádeže peňazí a odsúdil ho na tri a pol roka podmienečne. Navaľnyj bol spolu so svojím bratom Olegom súdený pre obvinenia z krádeže 30 miliónov rubľov (približne 438.000 eur). Olega Navaľného poslal súd na tri a pol roka do väzenia nepodmienečne.
     

Podľa odporcov ruského prezidenta Vladimira Putina ide o vykonštruované obvinenia, ktoré majú za cieľ umlčať kritiku, čo Kremeľ odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies