Verdikt pre Pistoriusa: Je vinný z usmrtenia z nedbanlivosti!

NETKY.SK • 12 September 2014, 11:13 • 2 min
Verdikt pre Pistoriusa: Je vinný z usmrtenia z nedbanlivosti!

PRETÓRIA - Hendikepovaného juhoafrického športovca Oscara Pistoriusa uznal súd vinným zo zavineného zabitia priateľky Reevy Steenkampovej.

slovakia

left justify in out

Sudkyňa Thokozile Masipová ho v piatok formálne zbavila obvinenia z úkladnej vraždy. Masipová vyniesla oslobodzujúci rozsudok v ďalších dvoch bodoch - vo veci údajnej streľby cez otvorené strešné okno auta z 30. novembra 2012 a držby streliva, ku ktorému legálne nevlastnil zbraň zodpovedajúceho kalibru. Pistorius je však vinný vo veci výstrelu z priateľovej pištole v johannesburskej reštaurácii z 11. januára 2013. 

 

Súd v Pretórii rozhodne o treste v pondelok 13. októbra, dovtedy bude účastník olympijských aj paralympijských hier na slobode. Za zavinené zabitie mu hrozí maximálna sadzba 15 rokov, ale podľa znalcov juhoafrického práva ho čaká sedem až desať rokov odňatia slobody. Výška trestu podlieha rozhodnutiu sudkyne. 


Thokozile Masipová už vo štvrtok uviedla, že bežec s amputovanými dolnými končatinami sa 14. februára 2013 podľa jej názoru nedopustil úkladnej vraždy. Prokuratúra ju vraj nepresvedčila, že Pistorius konal s úmyslom pripraviť modelku o život po mileneckej hádke. 

 

Oscar Pistorius zastrelil Steenkampovú cez zavreté dvere toalety svojho bytu. Odmietol oprávnenosť obvinení z úkladnej vraždy a tvrdil, že išlo o nešťastnú náhodu, keď priateľku považoval za vlamača. "Obžalovanému sa nedá uprieť presvedčenie, že v dome bol narušiteľ. Vedel, že za dverami toalety je nejaká osoba. Rozhodol sa použiť pištoľ. Podľa môjho názoru konal unáhlene a použil nadmernú silu. Je jasné, že jeho správanie bolo nedbanlivé," cituje sudkyňu BBC. 

 

Prokuratúra s výsledkom konania nie je spokojná, ale prípadné odvolanie zváži až po uložení trestu. Podľa nej mala sudkyňa Pistoriusov čin klasifikovať minimálne ako vraždu. "Sme presvedčení, že je na to dostatok presvedčivých dôkazov," povedal hovorca národného úradu prokurátora Nathi Mncube. 

 

Pistorius prvý raz v priebehu pol roka trvajúceho procesu zamieril zo súdnej siene do cely v budove, pretože mu vypršal termín kaucie. Obhajoba požiadala o predĺženie až do vyrieknutia trestu, obžaloba bola proti, vraj má teraz väčší dôvod uniknúť spravodlivosti. Sudkyňa napokon vyhovela obhajobe a Pistoriusovi predĺžila kauciu až do uloženia trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona