Verdikt nad piešťanským CT ešte nepozná, má záujem o dôkladné prešetrenie

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 17:49 • 2 min
Verdikt nad piešťanským CT ešte nepozná, má záujem o dôkladné prešetrenie

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR stále nemá k dispozícii výsledky prešetrenia nákupu CT prístroja v Piešťanoch. Čaká na ne z Úradu pre verejné obstarávanie, Najvyššieho kontrolného úradu a Národnej kriminálnej agentúry, informovala TASR šéfka Komunikačného odboru MZ SR Zuzana Čižmáriková.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo má eminentný záujem o to, aby bol tento medializovaný prípad dôkladne prešetrený príslušnými orgánmi," povedala.
     

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril 50. schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúsi vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Ministrovu hlavu žiada opozícia aj pre kauzu piešťanského CT.
     

Čižmáriková reagovala i na slová člena parlamentného zdravotníckeho výboru Viliama Novotného o podozreniach z organizovaného tunelovania vo verejnom zdravotníctve. Novotný dnes novinárom predstavil výsledky poslaneckého prieskumu v trenčianskej, martinskej a piešťanskej nemocnici. Tie podľa neho ukázali, že na Slovensku sa v porovnaní s Českou republikou nakupujú CT prístroje drahšie o sto percent a viac.
     

"Ak je poslanec Novotný presvedčený, že výsledky poslaneckého prieskumu sú natoľko alarmujúce, ako uvádza, na základe svojich dlhoročných skúseností určite dobre vie, ako môže s týmito informáciami naložiť," uviedla Čižmáriková. Pripomenula, že Čislák už prijal program ozdravenia nemocníc, ktorý sústreďuje pozornosť aj na transparentnosť verejného obstarávania.
     

V prípade piešťanského CT je podľa Čižmárikovej opodstatnené pýtať sa, prečo sa priamo firma do výberových konaní zapája s rôznymi cenami, zároveň aj prečo firma niekde ide do verejného obstarávania na priamo a niekde iba cez sprostredkovateľa. "Na tieto otázky však môžu odpovedať iba úrady, ktoré celú záležitosť prešetrujú," dodala.
     

Výsledky prieskumu okrem vysokej ceny ukázali podľa Novotného aj na zaujímavých výhercov či firmy, ktoré robili nemocniciam verejné obstarávanie. V nemocniciach došlo k prešetreniu piatich verejných obstarávaní, z toho štyri vzbudili pozornosť, upozornil poslanec NR SR. Napríklad verejné obstarávanie pre nemocnice robili v troch zo štyroch prípadov firmy PRO-Tender Košice a Eurodotácie Žilina. Firma Eurodotácie je známa z kauzy stravovacieho tendra a PRO-Tender Košice kauzou košického centrálneho príjmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona