Verdikt nad obžalovaným daniarom Miroslavom M. vynesú v stredu

NETKY.SK • 21 Október 2016, 12:14 • 2 min
Verdikt nad obžalovaným daniarom Miroslavom M. vynesú v stredu

BRATISLAVA - Na stredu je na Okresnom súde Bratislava I naplánované vyhlásenie rozsudku v kauze kolapsu daňovej správy z roku 2012. Obžalobe zo zločinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku v tomto prípade čelí bývalý riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav M. Ten svoju vinu odmieta.

slovakia

left justify in out

Pred súdom dnes odzneli záverečné reči. "Obžalovaný ma v priebehu pojednávania nepresvedčil, že za prípad nenesie zodpovednosť," skonštatovala prokurátorka. Podľa nej musel Miroslav M. vzhľadom na svoje postavenie a vzdelanie vedieť, že podpisom dodatku k zmluve so spoločnosťou IBM Slovensko spečatil dohodu nevýhodnú pre Slovensko.

 

"Svojím konaním spôsobil škodu veľkého rozsahu," povedala s tým, že trest navrhuje v dolnej polovici trestnej sadzby. Okrem nepodmienečného trestu tiež požaduje, aby obžalovaný uhradil škodu, ktorú spôsobil štátu. Obhajca vo svojej záverečnej reči argumentoval tým, že obžalovaný pri podpise dodatku nemohol predpokladať vzniknuté problémy, keďže zmluva bola uzatvorená so spoločnosťou s dlhodobou tradíciou na trhu.

 

"Nepreukázali sa príčinné súvislosti vzniku škody tak, ako je to uvedené v obžalobe," uviedol. Ako dodal, celá vec sa podľa neho mala riešiť ako záležitosť obchodného práva medzi ministerstvom financií, dodávateľom a subdodávateľmi a nie ako trestná vec. Miroslav M. pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný a obžaloba je dôsledkom politickej perzekúcie jeho osoby.


Podľa prokuratúry je Miroslav M. zodpovedný za nefunkčnosť informačného systému KONS, ktorý mal sprehľadniť systém výberu DPH a iných daní. V dôsledku jeho nefunkčnosti však vznikli štátu obrovské škody, konkrétnu sumu vyčíslili na 6 200 000 eur. Podľa prokuratúry obžalovaný ako zástupca Daňového riaditeľstva SR podpísal druhý dodatok zmluvy so spoločnosťou IBM, ktorý dodávateľa zbavoval zodpovednosti za zabezpečenie fungovania nového systému zavádzaného do prevádzky. Firma pritom údajne v tom čase nemala k dispozícii expertov na implementáciu nového systému a musela využiť subdodávateľov. Daňová správa následne v januári 2012 skolabovala. V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému trest 10 až 15 rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies