Věra Čáslavská odovzdala dve zlaté medaily do múzea

NETKY.SK • 13 September 2013, 13:17 • 2 min
Věra Čáslavská odovzdala dve zlaté medaily do múzea

BRATISLAVA - Svoje dve zlaté medaily z olympijských hier v Tokiu 1964 a Mexiku 1968 odovzdala v piatok v Bratislave do zbierky SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR legendárna česko-slovenská športová gymnastka Věra Čáslavská. Stalo sa tak na základe jej rozhodnutia, ktoré odôvodnila tým, že vždy reprezentovala Československo a že časť z jej medailí preto patrí aj Slovensku.

slovakia

left justify in out

Sedemnásobná olympijská víťazka, neskôr bývalá predsedníčka Československého a následne Českého olympijského výboru, tak urobila v rámci výstavy "Víťazstvá a prehry. Slovenský šport 1993-2012" v priestoroch Múzea mesta Bratislava v Starej radnici. Oba cenné kovy uložili do vopred pripravenej sklenenej vitríny, kde si ich bude môcť prezrieť aj široká verejnosť.

Po svojom príchode v sprievode prezidenta SGF Jána Nováka Věra Čáslavská v krátkom príhovore priblížila, ako prišlo k tomu, že mala tú česť odovzdať svoje dve medaily na Slovensku. Sebakriticky pritom konštatovala, že ju to nenapadlo samu, ale že táto myšlienka sa zrodila pred rokom v Trnave, kde sa jej medzi rečou na to opýtala riaditeľka Múzea telesnej kultúry v SR Zdenka Letenayová. "Keď sa ma na to opýtala, hneď som na to zareagovala s tým, že som pretekala za Československo a že by nebolo dobré, keby tieto medaily, alebo žiadna z nich, neprišla na Slovensko. To ma naozaj mrzí, že ma to nenapadlo samotnú. Rozhodla som sa, že venujem zlatú olympijskú medailu z Tokia a zlatú olympijskú medailu v Mexika." Už vo vlaku si ale spomenula, že k obom medailám by mala dodať aj diplomy, ktoré s nimi dostala, pretože medaily bez nich podľa nej nemajú tú patričnú vážnosť. Oba diplomy sú vraj veľmi pekné a ten z Tokia je cenný tým, že je na ňom ešte podpis bývalého prezidenta MOV Avery Brundageho a prisľúbila, že tak urobí dodatočne. Zlatá z Mexika je za bradlá, žiaľ za čo je tokijská si už nepamätá a nedá sa to z nej ani vyčítať. Věru Čáslavskú zároveň potešilo, že MOV na svojom nedávnom zasadnutí v Buenos Aires pridelil organizáciu OH 2020 opäť Tokiu. "To ma veľmi potešilo, pretože si myslím, že olympijské hry v roku 1964 urobili fantasticky," povedala pre TASR v súčasnosti čestná predsedníčka ČOV Věra Čáslavská. "Dalo by sa povedať, že boli takmer dokonalé, atmosféra báječná, boli to vydarené hry. Ja si myslím, že športovci a vôbec celá tá športová spoločnosť si zaslúži, aby sa zúčastnili na pekných hrách, pričom netvrdím, že iné hry predtým ani potom také neboli." Priznala, že teraz má pozvanie to Tokia pri príležitosti 50 rokov organizovania hier v roku 1964. Či tam pôjde nevie, a či by prijala pozvanie na Hry v roku 2020, s úsmevom zareagovala: "No ak tu nebudem a dovtedy 'vyletím' komínom a budem niekde na obláčiku sa na to otvorenie pozerať, tak budem všetkým mávať."

Na slávnostnej ceremónii odovzdávania medailí bola aj súputníčka Věry Čáslavskej Marika Krajčírová-Némethová. Práve v Tokiu bola súčasťou strieborného tímu žien a to že táto bývalá vynikajúca športovkyňa odovzdala teraz svoje dve zlaté medaily Slovensku, považuje za veľké gesto. "Som jej za to veľmi vďačná, lebo ja som už ako rodená Slovenka svoju múzeu odovzdala. A tým, že ona je z Českej republiky, vidieť, že je veľkou vlastenkou a že tým, že sme sa rozdelili, sa vlastne nič nezmenilo," povedala M. Krajčírová-Némethová. S Věrou Čáslavskou stále zostali priateľky a pred troma týždňami sa stretli po prvý raz po 26 rokoch. Aj ona privítala pridelenie hier do Tokia. "V roku 1964 som mala 16 rokov, bola som najmladšou členkou. A dnes mám veľmi talentovanú a nádejnú vnučku, ktorej, ak by to vyšlo, mala by v Tokiu presne toľko rokov, ako som mala ja. Bol by to pre mňa krásny darček."

Riaditeľka MTK v SR Zdenka Letenayvá sa novým artefaktom veľmi potešila. "Pred rokom som s pani Časlávskou o takejto možnosti hovorila a som veľmi rada, že nezabudla. Dozvedela som sa to z médií a vtedy sme vlastne rozbehli tento akt odovzdania. Pre nás je to naozaj neskutočné. Každé športové múzeum na svete si cenní, ak má vo svojej zbierke olympijské medaily. Povedala by som, že je to taká čerešnička na torte každého zbierkového fondu," povedala pre TASR, pričom dodala, že MTK už vlastní medaily od Krajčírovej, volejbalistu Labudu, hokejistu Gregora, ale že ich je viac. "Sú to naozaj veľmi cenné predmety a nie všetci športovci sa ich len tak ľahko vzdávajú. Ale sú vždy ochotní aspoň ich zapožičať na výstavu."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona