Všeobecná splatnosť faktúr bude v únii 30 dní, uzniesol sa EP

NETKY.SK • 21 Október 2010, 07:06 • 2 min
Všeobecná splatnosť faktúr bude v únii 30 dní, uzniesol sa EP

Všeobecná splatnosť faktúr bude v únii 30 dní, uzniesol sa EP

slovakia

left justify in out

img

Európsky parlament (EP) dnes schválil smernicu, ktorá stanovuje všeobecnú 30-dňovú lehotu na zaplatenie faktúr v Európskej únii (EÚ). Smernicu teraz ešte musí odobriť Rada Európskej únie, ktorá sa však na jej znení s EP už dohodla, ide teda len o formálne odsúhlasenie.
      Malé firmy by tak už nemali čeliť problémom kvôli neplatičom, a to tak v prípade štátnych, ako aj v prípade súkromných dlžníkov. Smernica má posilniť solventnosť firiem, inováciu i pracovný trh.
      Po vstupe smernice do platnosti (20 dní po uverejnení vo Vestníku) bude vo všeobecnosti platiť pravidlo, ktoré udáva štátnym aj súkromným podnikom povinnosť zaplatiť svoje pohľadávky voči dodávateľom najneskôr do 30 dní od poskytnutia služby či zakúpenia tovaru. Výnimky z tohto pravidla budú platiť jedine vo výnimočných prípadoch.
      V dnešnom hlasovaní v pléne preto novelu smernice, ktorá je výsledkom dohody medzi EP a Radou EÚ, podporili všetky politické skupiny EP. Poslanci ju prijali pomerom hlasov 612 za, 12 proti a 21 zákonodarcov sa zdržalo.
      Ak v zmluve nie je uvedené inak, všeobecná lehota na zaplatenie dlžnej sumy v súkromných obchodných vzťahoch je stanovená na 30 dní. Pri zmluvnej dohode oboch strán je možné predĺžiť túto lehotu na 60 dní. Nad 60 dní môže byť platobná lehota predĺžená jedine pri výslovnej dohode zakotvenej v zmluve, a to jedine v prípade, že to nebude "hrubo nespravodlivé" voči podniku, ktorému subjekt peniaze dlhuje.
      V obchodných vzťahoch, v ktorých súkromný podnik poskytuje svoje služby alebo predáva tovar orgánom štátnej a verejnej správy platí na zaplatenie 30-dňová lehota. Ak si obe strany želajú predĺžiť túto dobu, je to umožnené jedine na základe dohody presne stanovenej v zmluve, pričom to musí byť "objektívne odôvodniteľné" v súvislosti so špecifickou povahou uzatvorenej zmluvy. Lehota sa však za žiadnych okolností nebude dať predĺžiť na viac než 60 dní.
      Členské krajiny EÚ si na svojom území môžu vybrať lehotu na splácanie pohľadávok verejnými orgánmi poskytujúcimi zdravotnú starostlivosť, jej doba však nesmie presiahnuť 60 dní. Táto výnimka bola udelená z dôvodu špecifickej povahy verejných zdravotníckych zariadení a spôsobu ich financovania v rámci systému sociálneho zabezpečenia.
      Európsky parlament napokon presadil, aby bola pre neplatičov stanovená zákonná úroková sadzba, ktorá stanoví, akú sumu musia za svoje omeškanie zaplatiť. Konečný úrok bude vypočítaný na základe referenčnej úrokovej sadzby, stanovenej Európskou centrálnou bankou, navýšenej o aspoň 8 %. Podnik čakajúci na zaplatenie bude mať tiež v okamihu, keď sa úrok z omeškania stane splatným, nárok dostať od svojho dlžníka automaticky fixnú sumu minimálne vo výške 40 eur. Táto suma je chápaná ako kompenzácia za náklady späté s vymáhaním pohľadávky.
      Overovacia doba pre stanovovanie zhody tovaru alebo služby so zmluvou je stanovená na 30 dní. V prípade mimoriadne zložitých zmlúv môže byť predĺžená, no jedine ak je to výslovne stanovené v zmluve a nie je to "hrubo nespravodlivé" voči podniku, ktorému sa peniaze dlhujú. Parlamentu sa v tejto otázke podarilo zabezpečiť záruky, ktoré garantujú, že overovacia doba nebude môcť byť využívaná ako "legislatívna diera" umožňujúca oneskorené platby.
      Nová legislatíva vstúpi do platnosti 20 dní po jej uverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty následne dostanú na implementáciu nových pravidiel dva roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies