Venus pred návratom do Indian Wells: Serena mi vydláždila cestu

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 12:50 • 2 min
Venus pred návratom do Indian Wells: Serena mi vydláždila cestu

PALM SPRINGS - Americká tenistka Venus Williamsová čoskoro zavíta prvý raz od sezóny 2001 a rok po miestnom návrate svojej mladšej sestry Sereny na turnaj WTA Premier Mandatory BNP Paribas Open v kalifornskom Indian Wells, pre rubriku Insider na webe Tenisovej asociácie žien (WTA) odkryla dôvody tohto rozhodnutia.

slovakia

left justify in out

"Vo chvíli, keď som vnímala, ako ju tam vlani privítali s otvoreným náručím, som si naplno a dôkladne uvedomila, čo znamená byť staršou sestrou. Po všetkom, čo som ja urobila ako prvá z nás - keď som jej pripravovala priestor, sa udiala vec, na ktorú som mohla byť najpyšnejšia: tentoraz totiž Serena vydláždila cestu mne," povedala 35-ročná bývalá líderka renkingu Venus.

Williamsové nehrali v Indian Wells od všeobecne známej kontroverzie zo spomenutej sezóny 2001. Serena vtedy triumfovala vo finále nad Belgičankou Kim Clijstersovou po tom, ako na semifinále nenastúpila na rodinný duel Venus. Otec a tréner oboch Richard referoval o rasistickom správaní publika a odvtedy bolo toto podujatie pre Williamsové tabu. "Pamätám si tú bolesť kolena a ako veľmi som chcela nastúpiť na to semifinále, kým som musela prijať, že to nepôjde. Spomínam si na obvinenia voči nám. Nezabudla som na reakciu publika, keď som pred finále prichádzala na moje miesto v hľadisku. Stále viem, ako som nedokázala pochopiť, prečo sa tisíce ľudí takto správajú k 19-ročnému a 20-ročnému dievčaťu, keď sme sa usilovali zo všetkých síl. Keď prejdete niektorými vecami v určitom veku, jednoducho na ne nezabudnete," vyhlásila Venus, ktorá v Indian Wells debutovala presne pred dvadsiatimi rokmi a vtedy vo finále kvalifikácie zdolala Janette Husárovú. Následne prehrala v 1. kole hlavnej súťaže. Na podujatí si zahrala ešte tri razy: v rokoch 1998 a 2001 bola medzi najlepšími štyrmi.

"Nikdy som nebrala na ľahkú váhu tú zodpovednosť, ktorá vyvstáva z pozície staršej sestry. Vedela som, čím Serena prechádza - debutovať ako profesionálna hráčka, dozrievať pred objektívmi kamier, dostávať sa do verejného povedomia, a to ako farebná tínedžerka... Poznala som, aké to môže byť náročné. Uvedomovala som si, ako by som sama privítala, ak by som v tých úplných začiatkoch mala na okruhu staršiu sestru. Viem, s akou hrdosťou som bola Serene k dispozícii. Vždy sa na mňa mohla spoľahnúť," skonštatovala sedemnásobná grandslamová šampiónka Venus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies