Venezuelu postihol rozsiahly black-out, svetlá zhasli aj v Caracase

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 06:31 • 2 min
Venezuelu postihol rozsiahly black-out, svetlá zhasli aj v Caracase

CARACAS - Veľkú časť územia Venezuely postihol v piatok popoludní rozsiahly výpadok elektrickej energie, ktorý pocítila aj metropola Caracas. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Black-out hlásilo najmenej deväť z 23 venezuelských štátov. Bez elektrického prúdu zostal i prezidentský palác v Caracase. 
      

Podľa venezuelského ministerstva pre energetiku výpadok spôsobila porucha kľúčovej elektrárne, ktorá zásobuje elektrinou centrálne a západné oblasti Venezuely. Okrem Caracasu black-out zasiahol aj druhé najväčšie mesto Maracaibo a významné priemyselné centrum Valencia, ktoré je tretím najväčším venezuelským mestom. 
      

Dodávky sa do zotmenia nepodarilo celkom obnoviť. Niektoré obytné štvrte Caracasu sa úplne ponorili do tmy, zatiaľ čo v centre mesta elektrina opakovane vypadávala. Black-out narušil aj slávnostné stretnutie prezidenta Nicolása Madura s novinármi, ktoré vysielala aj venezuelská štátna televízia. 
      

Prezident prisľúbil dôkladné vyšetrenie príčin výpadku, v dôsledku ktorého došlo aj k prerušeniu železničnej dopravy po celej krajine. Nefungujúce metro a vypnuté semafory vyvolali dopravný chaos na uliciach Caracasu. 
      

Podobné výpadky postihli Venezuelu už v rokoch 2012 a 2013. Vláda vtedy hovorila o sabotážach, zatiaľ čo jej oponenti obviňovali vedenie krajiny z neschopnosti zaistiť spoľahlivé dodávky elektrického prúdu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona