Venezuelu čakajú prezidentské voľby. Američania sa obávajú manipulácie a netrasparentnosti počas hlasovania

NETKY.SK • 8 Február 2018, 07:18 • 2 min
Venezuelu čakajú prezidentské voľby. Američania sa obávajú manipulácie a netrasparentnosti počas hlasovania

CARACAS - Venezuelská Národná volebná rada (CNE) stanovila v stredu termín prezidentských volieb na 22. apríla, informovala vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Oznámenie CNE, obdoby ústrednej volebnej komisie, zaznelo niekoľko hodín po stroskotaní rokovaní medzi zástupcami vládnucej Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) a opozičnými politikmi. PSUV už 2. februára oficiálne vymenovala úradujúceho prezidenta Nicolása Madura za svojho kandidáta do prezidentských volieb. Opozícia si zatiaľ nevybrala svojho kandidáta a ani neoznámila, či vôbec nejakého postaví.

 

Rozhovory za účasti zahraničných sprostredkovateľov sa venezuelská vláda spoločne s predstaviteľmi opozície rozhodla obnoviť v novembri, aby tak hľadali cestu k ukončeniu hlbokej politickej a ekonomickej krízy v krajine. Niekoľko kôl rokovaní prebiehajúcich v Dominikánskej republike sa skončilo bez dohody. Venezuelská vláda dáva súčasný stav za vinu americkému ministrovi zahraničných vecí Rexovi Tillersonovi. Vraj ovplyvňuje rozhovory s opozíciou.

 

Tillerson sa aktuálne nachádza na týždeň trvajúcom turné po Latinskej Amerike a Karibiku. Navštívi Mexiko, Argentínu, Peru, Kolumbiu a Jamajku. Jedným z cieľov jeho cesty je získať regionálnu podporu v záujme zvyšovania tlaku na Venezuelu, ktorú Washington obviňuje z korupcie a porušovania ľudských práv.

Tillerson v nedeľu v Argentíne vyhlásil, že Spojené štáty stále zvažujú sankcie na ropu a ropné produkty z krízou sužovanej Venezuely.

 

Uviedol, že USA požadujú "slobodné, spravodlivé a overiteľné voľby" vo Venezuele a chcú vyvinúť dostatočný tlak na ukončenie krízy v tejto juhoamerickej krajine.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona