Venezuelský súd zablokoval pokus opozície o skrátenie prezidentovho mandátu

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 09:11 • 2 min
Venezuelský súd zablokoval pokus opozície o skrátenie prezidentovho mandátu

CARACAS - Venezuelský najvyšší súd zamietol pokus opozície o skrátenie mandátu prezidenta Nicolása Madura s tým, že príslušný návrh novely ústavy by nebolo možné aplikovať so spätnou platnosťou. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Venezuelská opozícia získala kontrolu nad legislatívou minulý rok a usiluje sa o odvolanie Madura, navrhujúc jednak referendum a jednak úpravu právnej normy, ktorou by došlo ku skráteniu jeho funkčného obdobia zo šiestich na štyri roky. Maduro je momentálne približne v polovici svojho prezidentského mandátu.

 

Navrhovaná ústavná zmena bude v priebehu nasledujúcich dní predložená v parlamente do druhého čítania. Súd však rozhodol, že inkriminované opatrenie bude ústavné len vtedy, ak úspešne prejde referendom. Na Madurov mandát sa ale nebude dať aplikovať.

 

Táto legislatívna úprava "nebude môcť vstúpiť do platnosti okamžite", rozhodol súd. Obľúbenosť socialistu Madura prudko klesla následkom hospodárskeho úpadku krajiny, vysokej inflácie a nedostatku výrobkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies