Venezuelský prezident si vybral tím na vypracovanie ústavy, ktorá prejde ľudovým referendom

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 09:23 • 2 min
Venezuelský prezident si vybral tím na vypracovanie ústavy, ktorá prejde ľudovým referendom

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro si vybral svoju manželku Ciliu Floresovú, ktorá je právnička, ministra zahraničných vecí a ďalšie politické osobnosti vládnucej socialistickej strany, aby viedli vládnu kampaň a podieľali sa na prepracovaní ústavy.

slovakia

left justify in out

Šéf Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) Diosdado Cabello už predtým avizoval, že na zjazde strany odstúpi. 

Maduro vo štvrtok sľúbil, že usporiada referendum o novej ústave, ktorú navrhuje v reakcii na dva mesiace trvajúce krvavé protivládne protesty.

"Nová ústava pôjde na konzultatívne referendum, takže ľudia povedia, či súhlasia, alebo nesúhlasia s novou, posilnenou ústavou," povedal Maduro v televíznom vysielaní.

Madurov sľub zaznel v čase, keď ho kritizujú nielen oponenti, ale aj vlastní ľudia vo vláde, podľa ktorých je jeho plán na vytvorenie osobitného zhromaždenia, ktoré by prepracovalo súčasnú ústavu, protidemokratický.

Protivládne protesty vo Venezuele vypukli začiatkom apríla. Vyžiadali si zatiaľ viac ako 60 mŕtvych a viac ako 1000 zranených.

Prezident Nicolás Maduro v súčasnej situácii tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat za podpory USA.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona