Venezuelský prezident sa chystá do New Yorku, varuje tamojšie médiá

NETKY.SK • 23 September 2014, 13:51 • 2 min
Venezuelský prezident sa chystá do New Yorku, varuje tamojšie médiá

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok potvrdil svoj tohtotýždňový príchod do New Yorku, kde sa v stredu začína všeobecná rozprava v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

slovakia

left justify in out

Maduro v tejto súvislosti uviedol, že ho nezastavia ani víkendové "rasistické" články denníkov New York Times a Washington Post. Tie poukázali na fakt, že Venezuela sa budúci rok stane nestálym členom Bezpečnostnej rady, čo Washington odmieta. Denníky bývalého vodiča autobusu a nástupcu Huga Cháveza označili za "ekonomicky negramotného" a nebezpečnejšieho a polarizujúcejšieho ako bol samotný Chávez".

 

"Som hrdý, že vodič autobusu môže byť prezidentom republiky. Páni vo Washington Post, tento vodič autobusu ide do USA. Len počkajte!" povedal Maduro, ktorý do New Yorku príde ako prezident vôbec po prvý raz. Jeho predchodca sa počas svojich prejavov na pôde OSN preslávil viacerými výrokmi. V roku 2006 vystúpil po prejave vtedajšieho prezidenta USA Georgea Busha, ktorého označil za "diabla" a povedal, že "toto miesto stále smrdí po síre". 

 

Washington a Caracas majú dlhodobo napäté vzťahy, ktoré sa zhoršili po nástupe Cháveza k moci v roku 1999. Ten viackrát obvinil USA z organizovania sprisahaní s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Spojené štáty a Venezuela dokonca v roku 2010 prerušili diplomatické styky a stiahli svojich veľvyslancov z hlavných miest. Venezuela, ktorá vlastní najväčšie zásoby ropy na svete, napriek nezhodám posiela do USA 900-tisíc barelov čierneho zlata denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies