Venezuelský prezident Maduro vyzval ďalších 10 krajín, aby prijali jeho kryptomenu

NETKY.SK • 19 Január 2018, 16:41 • 2 min
Venezuelský prezident Maduro vyzval ďalších 10 krajín, aby prijali jeho kryptomenu

CARACAS – Venezuelský prezident Nicolas Maduro požiadal všetkých 10 krajín Bolivarskej aliancie pre národy našej Ameriky (ALBA), aby spoločne pracovali na vytvorení Petra. Ide o kryptomenu, ktorá by mala byť krytá zásobami ropy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Maduro oznámil svoj zámer založiť kryptomenu Petro ešte začiatkom decembra 2017 a 6. januára 2018 nariadil vydanie prvých 100 miliónov petros. Cena jedného Petra by sa rovnala jednému barelu ropy. Prezident už dal odložiť päť miliónov barelov venezuelskej ropy, ako prípravu na spustenie meny, ktorá by mala uzrieť svetlo sveta do šiestich týždňov. Distribuovaná bude formou aukcie a taktiež bude predťažená.

 

img

 

Dňa 9. januára však prišli prvé komplikácie, keď venezuelský parlament deklaroval Petro ako nelegálnu menu. Parlament sa postavil proti prezidentovi Madurovi ešte v roku 2016, keď jeho socialistická strana stratila väčšinu. Názor parlamentu na novú kryptomenu je, že ide o nový podvod v krajine.

 

Venezuela, ktorá bojuje okrem obrovskej hyperinflácii aj so sankciami zo strany EÚ a Spojených štátov, zaznamenala obrovskú adopciu Bitcoinu medzi jej obyvateľstvom, ktoré sa rozhodlo používať radšej digitálnu menu ako padajúci bolivar. Objavili sa aj názory, že obrovský objem používania Bitcoinov vo Venezuele je prvou "bitcoinizáciou" suverénneho štátu.

 

img

 

Zatiaľ čo blížiace sa vydanie kryptomeny Petro je neisté kvôli zložitému politickému kontextu v krajine, myšlienka použitia digitálnej meny pre obchodovanie s ropou tu už bola aj pred rokom 2016. V tej dobe napäté vzťahy medzi USA a Saudskou Arábiou spôsobili poplach nad stabilitou na trhu s ropou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies