Venezuelský prezident Maduro: Do voľby pápeža zasiahol Chávez

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 11:14 • 2 min
Venezuelský prezident Maduro: Do voľby pápeža zasiahol Chávez

CARACAS - Úradujúci venezuelský prezident Nicolás Maduro dnes vyhlásil, že zosnulý vodca Hugo Chávez zasiahol do voľby nového pápeža, ktorým sa v stredu stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio.

slovakia

left justify in out

Počas návštevy na knižnom veľtrhu v Caracase Maduro vyhlásil, že "náš vodca vystúpil na nebesia a je po Kristovom boku". "Niekto mal vplyv na zvolenie latinskoamerického pápeža, niekto nový, kto prišiel ku Kristovi a povedal mu: 'No, zdá sa nám, že nastal čas pre Latinskú Ameriku'".

Podľa Madurových slov Chávez "môže v nebi zvolať ústavné zhromaždenie v ktoromkoľvek okamihu zmien v cirkvi na zemi, aby ľudia, Kristovi oddaní ľudia, mohli vládnuť svetu".

Chávez, ktorý zomrel minulý týždeň po dlhej chorobe, sa vo Venezuele tešil takmer kultovému zbožňovaniu najchudobnejších vrstiev obyvateľstva, predovšetkým vďaka svojim sociálnym programom a ostrej kritike západného kapitalizmu. 

Hoci bol Chávez pod vplyvom revolučných hrdinov a mysliteľov, o sebe tvrdil, že je oddaným katolíkom, najčastejšie sa o tom zmieňoval v posledných dvoch rokoch, keď bojoval s rakovinou. Vlani, počas jednej z omší za svoje uzdravenie sa Chávez na verejnosti rozplakal a prosil Boha, aby mu dal ešte niekoľko rokov života. Jeho vláda sa však niesla v znamení neustálych sporov s katolíckou cirkvou, ktorej hodnostárov obviňoval, že sú na strane tradičnej venezuelskej elity. 

Vodca venezuelskej opozície Henrique Capriles, ktorý sa bude 14. apríla proti Madurovi vo voľbách uchádzať o prezidentskú funkciu, medzičasom poslal pápežovi Františkovi blahoprajný list. Poprosil ho v ňom, aby požehnal Venezuelu a Venezuelčanov, ich rodiny a "toho, ktorý vám píše". Capriles, ako uvádza agentúra Reuters, je oddaným katolíkom, ktorý sa často vracia do svätyne na ostrove Santa Margarita. 

Kardinál Jorge Mario Bergoglio z Argentíny sa v stredu prekvapujúco stal novým pápežom, prvým Neeurópanom v tomto úrade po takmer 1300 rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona