Venezuelský prezident je otvorený rozhovorom s opozíciou o kríze v krajine

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 07:18 • 2 min
Venezuelský prezident je otvorený rozhovorom s opozíciou o kríze v krajine

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v piatok vyhlásil, že je pripravený rokovať s opozíciou a hľadať riešenie politickej krízy v krajine. Tú najnovšie vyvolalo štvrtkové rozhodnutie najvyššieho súdu prevziať právomoci opozíciou ovládaného parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Verím, že dialóg a presadenie ústavných ciest umožnia vyriešiť náš spor," vyhlásil vo svojom prejave v štátnej televízii Maduro.

Venezuelský prezident zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie Rady pre národnú bezpečnosť s cieľom vyriešiť patovú situáciu, ktorá v krajine nastala po tohtotýždňovom rozhodnutí súdu. Opozícia zatiaľ nepotvrdila, či sa mimoriadneho zasadnutia zúčastní.

Najvyšší súd vo svojom rozhodnutí zverejnenom v noci na štvrtok obviňuje poslancov venezuelského Národného zhromaždenia zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označuje za neplatné. Legislatívne právomoci poslancov ním dočasne prešli na sudcov najvyššieho súdu.

Poslanci označili rozhodnutie súdu za puč voči legálne zvolenému parlamentu a za pokus o zavedenie diktátorského režimu, za ktorým stojí prezident Nicolás Maduro.

Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s hlbokou hospodárskou krízou. Opozícia, ktorá od volieb v roku 2015 kontroluje parlament, viní za krízu Madura a usiluje sa o jeho odvolanie.

Plánované referendum o odvolaní prezidenta však vlani v októbri zablokoval najvyšší súd, v ktorom zasadajú Madurovi stúpenci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies