Venezuelský prezident Hugo Chávez je mŕtvy!

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 12:24 • 2 min
Venezuelský prezident Hugo Chávez je mŕtvy!

CARACAS - Venezuelský prezident Hugo Chávez je mŕtvy. Oznámil to dnes viceprezident Venezuely Nicolas Maduro v mimoriadnom televíznom príhovore.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatosemročný Chávez prehral svoj dvojročný boj s rakovinou. Ľavicový vodca zomrel po 14 rokoch na čele krajiny. Chávez podstúpil na Kube dovedna štyri operácie na odstránenie zhubných buniek, ktoré mu prvýkrát diagnostikovali v oblasti panvy v roku 2010. Poslednú operáciu absolvoval vlani 11. decembra, odkedy sa neobjavil na verejnosti.

Venezuelská vláda už v pondelok oznámila, že sa zdravotný stav prezidenta výrazne zhoršil. Sužovali ho najmä problémy s dýchaním a infekcia dýchacích ciest. "Je to chvíľa hlbokej bolesti," povedal Maduro obklopený ministrami Chávezovej vlády, keď oznamoval prezidentovo úmrtie.

Obľúbený socialistický prezident pomerne jednoznačne zvíťazil koncom minulého roka vo voľbách, ktorými získal nový mandát na čele latinskoamerickej krajiny na ďalších šesť rokov. Náhly skon Huga Cháveza bude znamenať vypísanie nových prezidentských volieb, ktoré podľa agentúry Reuters budú testom, či socialistická revolúcia vo Venezuele bude schopná pokračovať aj bez charizmatického lídra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies