Venezuelský parlament začne konanie proti prezidentovi Madurovi

NETKY.SK • 26 Október 2016, 08:59 • 2 min
Venezuelský parlament začne konanie proti prezidentovi Madurovi

CARACAS - Venezuelský parlament schválil začatie tzv. politického procesu proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi, ktorý sa má pred zákonodarcami zodpovedať z "porušovania ústavy, poškodzovania ľudských práv, útokov na demokraciu a hospodárskej krízy v krajine".

slovakia

left justify in out

Líder vládnucich socialistov má na základe tohto rozhodnutia už na budúci týždeň odpovedať na otázky Národného zhromaždenia, v ktorom má prevahu opozícia, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa vyhlásenie, zverejnené po utorňajšej mimoriadnej schôdzi tejto komory.

 

Venezuelský najvyšší súd však ešte v januári označil všetky rozhodnutia Národného zhromaždenia za neplatné, kým nebudú z jeho radov vylúčení traja politici obvinení z volebného podvodu.

 

Samotný Maduro výsledok utorňajšej schôdze parlamentu odsúdil s tým, že "nedovolí parlamentný puč a pravicoví politici všade by to mali chápať".

 

Venezuela zápasí s nedostatkom potravín a vysokou infláciou, ako aj s politickou krízou, ktorá pretrváva odvtedy, ako opozícia koncom vlaňajška zvíťazila v parlamentných voľbách - vláda si však ponechala kontrolu nad armádou či najvyšším súdom. Obe strany si navzájom pripisujú zodpovednosť za chaos.

 

Najvyšší volebný orgán minulý týždeň pozastavil proces, ktorý má viesť k vypísaniu referenda o odvolaní Madura. Vláda a opozícia sa medzitým dohodli na vzájomných rokovaniach, ktoré sa majú začať v nedeľu na venezuelskom ostrove Margarita.

 

Prívrženci opozície plánujú na dnes ďalšie masové demonštrácie proti Madurovi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona