Venezuelský najvyšší súd prevzal právomoci parlamentu

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 09:21 • 2 min
Venezuelský najvyšší súd prevzal právomoci parlamentu

CARACAS - Venezuelský najvyšší súd, ktorý podporuje prezidenta Nicolása Madura, prevzal právomoci opozíciou kontrolovaného parlamentu.

slovakia

left justify in out

Súdne rozhodnutie zverejnené v noci nadnes obviňuje poslancov Národného zhromaždenia zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označuje za neplatné. Legislatívne právomoci ním dočasne prešli na sudcov najvyššieho súdu.

 

Poslanci označili rozhodnutie súdu za puč voči legálne zvolenému parlamentu a za pokus o zavedenie diktátorského režimu, za ktorým stojí prezident.

 

Obísť poslancov sa dlhodobo usiluje aj socialistický prezident Maduro, ktorý už vyše roka vládne prevažne prostredníctvom mimoriadnych dekrétov.

 

Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s hlbokou hospodárskou krízou, ktorá sa prejavuje aj nedostatkom potravín a liekov. Opozícia, ktorá od volieb v roku 2015 kontroluje parlament, viní za krízu Madura a usiluje sa o jeho odvolanie.

 

Plánované referendum o odvolaní prezidenta však vlani v októbri zablokoval najvyšší súd, v ktorom zasadajú Madurovi stúpenci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona