Venezuelský líder Maduro prišiel do New Yorku rokovať s Pan Ki-munom o Guyane

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 09:03 • 2 min
Venezuelský líder Maduro prišiel do New Yorku rokovať s Pan Ki-munom o Guyane

NEW YORK - Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa dnes v New Yorku stretol s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktorého požiadal o podporu pri hľadaní riešenia územného sporu s Guyanou.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP juhoamerický líder rokovanie zhodnotil ako "plodné" a oznámil, že Pan je ochotný vyslať do Venezuely a Guyany sprostredkovateľskú komisiu OSN. Maduro dodal, že zástupcovia svetovej organizácie by mohli pricestovať v priebehu septembra.

 

Venezuela, ktorá má najväčšie zásoby ropy na svete, si dlhodobo nárokuje značnú časť Guyany spolu s priľahlou morskou oblasťou, kde spoločnosť Exxon Mobil našla významné ložiská. Caracas krátko po oznámení nálezu vydal dekrét o rozšírení svojich územných nárokov hlbšie do Atlantického oceánu, čo Guyana odsúdila ako hrozbu pre mier v regióne.

 

Maduro začiatkom júla oznámil povolanie venezuelského veľvyslanca v Guyane do vlasti na konzultácie a ohlásil dôsledné prehodnotenie vzťahov so susednou krajinou. Prezident zároveň tvrdil, že jeho guyanský náprotivok David Granger odmieta úprimné snahy Venezuely o diplomatické rokovania. Vylúčil však možnosť vypuknutia vojny s Guyanou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona