Venezuelský kongres schválil posilnenie prezidentských právomocí

NETKY.SK • 15 November 2013, 15:09 • 2 min
Venezuelský kongres schválil posilnenie prezidentských právomocí

CARACAS - Venezuelský Kongres schválil posilnenie právomocí prezidenta Nicolása Madura. Ten sám Národné zhromaždenie požiadal o udelenie zvláštnych právomocí, aby mohol údajne sprísniť protikorupčné zákony a stabilizovať infláciou sužovanú krajinu.

slovakia

left justify in out

Provládna väčšina žiadosť vo štvrtok v prvej z dvoch potrebných debát odobrila. Druhá debata sa uskutoční budúci týždeň v utorok. Schválenie legislatívy, ktorá umožní prezidentovi vydávať dekréty s účinnosťou zákona, si vyžaduje trojpätinovú väčšinu v 165-člennom parlamente. Doteraz mu chýbal jeden hlas, minulý týždeň však Kongres zbavil imunity pre údajnú korupciu poslankyňu Maríu Mercedes Arangurenovú, ktorú nahradil stúpenec vlády Carlos Flores. Maduro tak získal kľúčový 99. hlas potrebný na uspenie návrhu.

Maduro chce podľa vlastných slov bojovať s "ekonomickou vojnou" vedenou proti jeho vláde zameranou na destabilizáciu krajiny. Venezuela čelí v súčasnej dobe rekordnej inflácii a nedostatku niektorých tovarov, z čoho Maduro obviňuje opozíciu a súkromných podnikateľov. Oponenti prezidenta sa obávajú, že zvýšenie právomocí môže viesť k väčšej perzekúcii opozície pred decembrovými komunálnymi voľbami. Neúspešný prezidentský kandidát a guvernér štátu Miranda Henrique Capriles nazval parlamentné hlasovanie "podvodom na Venezuelčanoch" a Madura označil za "zlyhanú kubánsku bábku, čo sa snaží o zavedenie ekonomického modelu, ktorý nefunguje".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies