Venezuelskej prokurátorke došla trpezlivosť! Madurove bezpečnostné zložky obvinila z násilia na demonštrantoch

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 12:11 • 2 min
Venezuelskej prokurátorke došla trpezlivosť! Madurove bezpečnostné zložky obvinila z násilia na demonštrantoch

CARACAS - Venezuelská hlavná prokurátorka Luisa Ortegová obvinila bezpečnostné zložky z používania nadmernej sily voči účastníkom protivládnych demonštrácií a odsúdila aj využívanie vojenských tribunálov na to, aby sa zaoberali prípadmi zadržaných demonštrantov.

slovakia

left justify in out

Ako upozornila agentúra Reuters, Ortegovej postoj je prejavom jej prehlbujúceho sa sporu s vedením krajiny a rozkolu vo vláde prezidenta Nicolása Madura, ktorá sa navonok snaží pôsobiť ako jednoliaty celok.Ortegová v stredu vo svojom vyhlásení pred novinármi uviedla, že protivládne protesty, ktoré sa vo Venezuele konajú od konca marca takmer každý deň, si už vyžiadali životy 55 ľudí a vyše 1000 zranených. Spresnila tiež, že vypálených alebo vyrabovaných bolo 346 domov.

 

Prokurátorka dodala, že takmer polovicu úmrtí zavinili príslušníci zásahovej polície a armády. Prokurátorka súčasne odsúdila obe strany konfliktu za páchanie násilností.Agen túra AP uviedla, že venezuelská televízia zvyčajne vysiela vyhlásenia vládnych predstaviteľov, v prípade Ortegovej to však neurobila. Tlačová konferencia prokurátorky sa dokonca v stredu musela konať v náhradných priestoroch po tom, ako v jej úrade vypadol elektrický prúd.

 

Ortegová pred novinármi poukázala na obzvlášť kontroverzný prípad - na smrť 20-ročného študenta Juana Pernaleteho, ktorý prišiel o život po tom, ako príslušníci Národnej gardy v jeho bezprostrednej blízkosti odistili kanister so slzotvorným plynom. "Je zakázané páliť slzotvorný plyn priamo do ľudí," upozornila Ortegová. Podľa oficiálnej verzie vládne sily v danom prípade mali len pištoľ.

 

Ortegová v noci na dnes informovala, že jej úrad začal preverovať sedem prípadov, keď civilistov zadržaných počas protivládnych protestov vyšetrovali a súdili vojenské tribunály. Upozornila, že táto prax je v rozpore s ústavou. Vysvetlila, že vojenské tribunály civilistov nesmú súdiť. Žiadala tiež prístup k zadržaným.

Ľudskoprávne fórum tvrdí, že v posledných dňoch sa vojenské tribunály zaoberali prípadmi najmenej 338 ľudí, pričom 175 ich je stále zadržaných. Od začiatku apríla bolo podľa tohto zdroja vo Venezuele zadržaných okolo 2700 ľudí, z ktorých viac ako 110 zostáva za mrežami.

 

Protesty proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi a jeho vláde pokračovali vo Venezuele aj v stredu. Podľa agentúry AP počas nich došlo k ďalším potýčkam medzi demonštrantami a bezpečnostnými zložkami. Krátko po Ortegovej vyhlásení jej úrad oznámil, že nepokoje si vyžiadali ďalšie dve obete na životoch, jednu z nich vo veku 14 rokov. Počas protivládnych nepokojov vo Venezuele tak doteraz zahynulo 57 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies