Venezuelské úrady zhabali predajcom hračky, ktoré chcú rozdať chudobným

NETKY.SK • 10 December 2016, 17:40 • 2 min
Venezuelské úrady zhabali predajcom hračky, ktoré chcú rozdať chudobným

CARACAS - Takmer štyri milióny hračiek zhabali venezuelské úrady v skladoch dvoch hračkárskych distribučných spoločností s tým, že ich odpredajú za nízke ceny chudobným.

slovakia

left justify in out

Vedúcich pracovníkov oboch spoločností zatkli a obvinili z hromadenia hračiek a zvyšovania ich cien v predvianočnom období.

Venezuelská vláda minulý týždeň nariadila maloobchodníkom, aby znížili ceny tovaru o 30 percent. Majitelia obchodov to označili za populistické opatrenie, ktoré ich privedie k bankrotu.

 

Venezuelská agentúra na ochranu spotrebiteľov, Sundde, uviedla, že distribútor hračiek Kreisel si urobil zásoby tovaru a predával ho s vysokou maržou. Podľa šéfa agentúry Sundde, Williama Contrerasa, spoločnosť tvrdila, že išlo o staré hračky alebo také, ktoré sa už prestali predávať.

 

"Naše deti sú posvätné, nenecháme ich, aby vás okradli o Vianoce," uviedol na Twitteri, kde umiestnil aj fotografie a videozáznam tisícov hračiek.

 

Venezuela nariadila zníženie cien obchodníkom aj v minulosti a zmobilizovala armádu, aby ho presadila. Koncom roka 2013 totiž schválila zákony, ktoré umožňujú vláde stanovovať ceny a diktovať obchodníkom výšku marže. Rovnaká legislatíva obmedzila výšku zisku hranicou 30 percent.

 

Podobne vláda v minulosti znižovala ceny základných potravín ako je múka, mäso či chlieb, ktoré sa vo Venezuele nedostávajú a mnohí ľudia v dôsledku toho hladujú. Pohár Nutely je luxusom, môže stáť aj polovicu mesačnej mzdy, informovala BBC.

 

Ekonomická kríza vo Venezuele sa stupňuje a s tým klesá podpora vláde. Krajina má bohaté ropné zásoby, ceny ropy však v uplynulých rokoch na medzinárodnom trhu klesali.

 

Medzinárodný menový fond odhaduje, že inflácia vo Venezuele dosiahne na budúci rok 2000 percent.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies