Venezuelská vláda vyčlenila milióny na nákup toaletného papiera a ostatných potrieb

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 13:59 • 2 min
Venezuelská vláda vyčlenila milióny na nákup toaletného papiera a ostatných potrieb

CARACAS - Venezuelská vláda vyčlenila 79 miliónov dolárov (61 miliónov eur) na nákup toaletného papiera a ďalších potrieb pre osobnú hygienu v zahraničí. Informovala o tom britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC.

slovakia

left justify in out

Z týchto prostriedkov má byť zakúpených 39 miliónov kotúčov toaletného papiera, 50 miliónov balení papierových obrúskov, 17 miliónov kusov jednorazových plienok, 10 miliónov kusov mydla a tri milióny túb zubnej pasty.
Správy, že Venezuele sa minuli zásoby mlieka, masla, kávy a kukuričnej múky a že nedostatkovým tovarom je aj toaletný papier, sa objavili pred vyše týždňom. Socialistická vláda z toho obvinila svojich politických odporcov - tak ako v iných podobných prípadoch. Zároveň oznámila verejnosti, že dovezie do krajiny 50 miliónov roliek papiera, aby doplnila zásoby.
Vo venezuelských obchodoch chýbajú však aj iné druhy tovarov: napríklad ryža či olej, a vláda sa chystá vyčleniť ďalšie peniaze na ich nákup v zahraničí.
Aj keď sa tieto správy môžu zdať úsmevné, sú prejavom hlbokej politickej krízy, ktorou Venezuela prechádza od smrti prezidenta Huga Cháveza. 
Minister obchodu Alejandro Fleming obvinil zo zodpovednosti za daný stav aj výrobcov, ktorí chcú umelo vyvolávať dopyt po svojich výrokoch a potom zvyšovať ceny za nedostatkový tovar. Ďalším zodpovedným za krízu je podľa neho tlač, ktorá spotrebiteľov "sústavne straší"
 "Nie je žiadny výrobný deficit, ale ide o nadmerný dopyt znepokojeného obyvateľstva, ktoré je zmanipulované médiami snažiacimi sa škodiť Venezuele," zdôraznil Fleming pre venezuelskú tlačovú agentúru AVN. Minister dodal, že vláda prijme opatrenia, ktoré obyvateľstvo upokoja a ktoré potom pochopí, že "sa nesmie nechať manipulovať médiami".
Obviňovaní výrobcovia zase upozorňujú na zlú hospodársku politiku vlády, kritizujú ju za príliš striktnú kontrolu výrobného sektoru, kontrolu cien a reštrikcie ohľadom cudzích devíz, čo podnikateľov a malých výrobcov odrádza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies