Venezuelská opozícia stupňuje tlak na Madura generálnym štrajkom

NETKY.SK • 29 Október 2016, 06:35 • 2 min
Venezuelská opozícia stupňuje tlak na Madura generálnym štrajkom

CARACAS - Mnohí obyvatelia venezuelskej metropoly dnes na protest proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi nešli do práce. Zatvorené boli v Caracase tiež viaceré školy a obchody, citeľne slabšia bola aj dopravná špička.

slovakia

left justify in out

Opozičná koalícia Okrúhly stôl demokratickej jednoty (MUD) zvolala na dnes 12-hodinový generálny štrajk, čím reagovala na rozhodnutie najvyššieho volebného úradu, ktorý minulý týždeň pozastavil proces vedúci k referendu o odvolaní prezidenta Nicolása Madura.


Venezuelské úrady sa vyhrážali, že podniky, ktoré sa dnes rozhodnú svoju prevádzku neotvoriť, vyvlastnia. Mnoho zamestnávateľov však reagovalo vyhlásením, že štrajk je protestom obyčajných ľudí a nie iniciatívou zameranou na sabotovanie už i tak zmrzačenej ekonomiky.


Úspech dnešného štrajku je však sporný, napísala agentúra DPA. Opozícia protest označila za víťazstvo a na sociálnych sieťach zverejnila fotografie prázdnych ulíc. "Tento piatok vyzerá ako nedeľa - občania aj napriek hrozbám ostali doma," uviedol opozičný zákonodarca Simón Calzadilla.


Vláda naopak štrajk označila za neúspešný a venezuelský minister práce Oswaldo Vera uviedol, že dnešok prebiehal rovnako ako ktorýkoľvek iný pracovný deň. Latinskoamerická televízna stanica TeleSUR spriaznená s venezuelskou vládou odvysielala zábery autobusov, chodcov, taxíkov a vôbec rušného života v centre Caracasu.


"Verejný sektor, banky, doprava, študenti, malé a stredné podniky - všetci pracujú. Tu nikto neštrajkuje," povedal venezuelský viceprezident Aristóbulo Istúriz.


Po zastavení procesu vedúceho k referendu o odvolávaní prezidenta začala opozícia tento týždeň zvolávať masové protesty a používať taktiku, ktorá podľa agentúry AP značne pripomína tú spred štátneho prevratu v roku 2002.


Zatiaľ čo vtedajší, medzičasom zosnulý prezident Hugo Chávez sa stále teší veľkej priazni verejnosti, jeho nástupca Maduro je momentálne veľmi nepopulárny. Podľa prieskumov verejnej mienky si jeho odchod z úradu do konca roka želajú približne tri štvrtiny Venezuelčanov. Madura obviňujú z vyvolania najhoršej ekonomickej krízy za uplynulé desaťročia.


Opoziční aktivisti vyzbierali v rámci petície požadujúcej vypísanie referenda o odvolaní prezidenta dovedna 1,8 milióna podpisov. Volebná komisia z nich však uznala iba 400.000.


Najvyšší volebný orgán minulý týždeň navyše označil zbieranie podpisov za podvrh a pozastavil proces, ktorý má viesť k vypísaniu referenda o odvolaní Madura.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies