Venezuelská opozícia oznámila ďalší veľký štrajk proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi: Uskutoční sa v stredu a vo štvrtok

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 06:32 • 2 min
Venezuelská opozícia oznámila ďalší veľký štrajk proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi: Uskutoční sa v stredu a vo štvrtok

CARACAS - Venezuela vyhlásila ďalší generálny štrajk proti snahám prezidenta krajiny Nicolása Madura o revíziu ústavy, oznámila venezuelská opozícia.

slovakia

left justify in out

Opozícia tvrdí, že Maduro novú ústavu zneužije na upevnenie svojho postavenia a zabarikádovanie sa v úrade.

 

Štrajk sa uskutoční v stredu a vo štvrtok, krátko pred voľbami do nového orgánu nazvaného Ústavodarné Zhromaždenie, ktoré sa budú konať 30. júla a ktorého členovia budú mať potom za úlohu pripraviť a uskutočniť revíziu ústavy z roku 1999.

 

Opozícia tvrdí, že voľby sú organizované tak, aby tento orgán obsadili prevažne prívrženci hlavy štátu, čím by sa eliminovali posledné mechanizmy na kontrolu vlády. Okrem domácej opozície na Madura vyvíja tlak aj zahraničie, ktoré chce, aby Maduro kontroverzné voľby zrušil.

 

Viac ako sedem miliónov Venezuelčanov hlasovalo v uplynulom týždni v symbolickom referende proti plánom prezidenta Madura na prepracovanie ústavy. Konanie referenda schválil opozíciou ovládaný parlament a vláda ho označila za nelegitímne.

 

Opozičná aliancia Blok demokratickej jednoty, ktorá má od roku 2015 vo venezuelskom parlamente väčšinu, tvrdí, že podľa ústavy sú výsledky ľudového referenda právne záväzné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies