Venezuelská generálna prokurátorka sa za kritiku na prezidenta Madura ocitla v zovretí diktatúry, chcú ju odvolať

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 12:32 • 2 min
Venezuelská generálna prokurátorka sa za kritiku na prezidenta Madura ocitla v zovretí diktatúry, chcú ju odvolať

CARACAS - Venezuelský najvyšší súd odobril dnes konanie proti generálnej prokurátorke Luise Ortegovej, ktorá je ostrou kritičkou prezidenta Nicolása Madura.

slovakia

left justify in out

Opozícia však upozornila, že právomoc odvolať generálneho prokurátora má jedine parlament. Konanie proti Ortegovej sa začalo na základe podania poslanca vládnucej strany Pedra Carreňa, ktorý prokurátorku obvinil zo spáchania závažných priestupkov počas výkonu funkcie. Poslanec tiež tvrdí, že Ortegová nerešpektuje demokraticky prijaté rozhodnutia.

 

Vládnuci socialisti považujú Ortegovú za zradkyňu od marca, keď sa postavila proti rozhodnutiu najvyššieho súdu - verného prezidentovi Madurovi -, ktorý schválil návrh na odňatie právomocí Národnému zhromaždeniu, jedinej ustanovizni vo Venezuele, kde má prevahu opozícia. Okrem toho Ortegová podnikla právne kroky, aby zastavila Madurove plány na revíziu ústavy, ktorú kritici považujú za snahu posilniť si právomoci v situácii, keď čelí veľkým a násilím sprevádzaným protestom proti svojej vláde.

 

Venezuelská opozícia vyjadrila Ortegovej podporu. Predseda opozíciou kontrolovaného parlamentu Julio Borges uviedol, že Ortegová "sa ocitla v zovretí diktatúry." Podľa Borgesa Venezuela "vstupuje do rozhodujúcej fázy svojho boja za demokraciu." Podpredseda Národného zhromaždenia Freddy Guevara súčasne upozornil, že právomoc odvolať generálneho prokurátora má jedine parlament.

 

Venezuela v súčasnosti čelí najhoršej ekonomickej kríze vo svojich dejinách, hoci má najväčšie zásoby ropy na svete: zápasí s nedostatkom potravín a liekov a detská úmrtnosť sa tam v poslednom období zvýšila o 30 percent. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že inflácia vo Venezuele bude tento rok vyššia než 1600 percent.

 

Opozícia obviňuje prezidenta Madura z obmedzovania demokracie a žiada okamžité predčasné voľby, prepustenie politických väzňov i prijatie humanitárnej pomoci. Maduro tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat za podpory USA. Politickú krízu chce Maduro riešiť prepracovaním ústavy, ktorým poveril nový orgán - ústavodarné zhromaždenie ľudových zástupcov. Voľby členov tohto grémia sa budú konať 30. júla. Opozícia však s týmto riešením nesúhlasí a žiada predčasné prezidentské voľby.

 

Politickú krízu vo Venezuele sprevádzajú pouličné protivládne protesty, ktoré si od svojho vypuknutia - začiatkom apríla - vyžiadali už najmenej 75 obetí na životoch. Vyplýva to z najnovšej bilancie ministerstva vnútra. 

 

V súvislosti s protestmi Maduro v utorok odvolal generála Antonia Benavidesa z funkcie hlavného veliteľa Národnej gardy - vojenskej polície, ktorá je obviňovaná zo streľby do demonštrantov. Vo funkcii ho vystriedal Sergio Rivero. Vodca venezuelskej opozície Henrique Capriles vyjadril obavy, že tieto zmeny vo velení Národnej gardy povedú len k stupňovaniu násilia pri potláčaní protivládnych protestov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies