Venezuelská armáda nabehla do obchodu s elektronikou, kvôli spravodlivým cenám

NETKY.SK • 11 November 2013, 13:07 • 2 min
Venezuelská armáda nabehla do obchodu s elektronikou, kvôli spravodlivým cenám

CARACAS - Venezuela zažila dramatický víkend. Vláda v nedeľu (10. 11.) podľa Reuters oznámila, že boli zatknutí dvaja manažéri obchodnej siete s elektronikou Daka.

slovakia

left justify in out

Na začiatku víkendu prezident Nicolas Maduro prikázal vojakom, aby "okupovali" predajne Daky, lebo údajne prudkým rastom cien svojho sortimentu vypovedala vojnu vláde a usiluje sa podkopať hospodárstvo krajiny. Prezident oznámil verejnosti, že vedenie Daky bude musieť predávať tovar "za spravodlivé ceny".

V sobotu ráno sa pred obchodmi siete zhromaždili stovky kupujúcich, ktorí sa chceli dostať k podstatne lacnejšej elektronike než doteraz. Stanica Sky News cez víkend vysielala šoty z Caracasu, pred ktorými vojaci dozerali na dodržiavanie poriadku. Vymedzili prístupový koridor do predaní a zamedzovali návalu ľudí do nich.

Prezident však súčasne povedal, že lúpenie v obchodoch sa musí skončiť. Popri manažéroch Daky zatkla polícia aj viacerých lupičov. Víkendovému zásahu vlády proti Dake, ktorý pripomínal obdobie úradovania prezidenta Huga Cháveza, nasledovalo po niekoľkých týždňoch jej výstrah.

Rast cien súvisí aj s cválajúcou infláciou. Jej ročná miera dosahuje teraz 54 % a je najvyššia od roku 1999, keď sa moci chopil Chávez.

Analytici konštatujú, že nekontrolovateľný rast spotrebiteľských cien súvisí viac s ekonomickou politikou socialistickej vlády, než s nenásytnosťou obchodníkov. Kurz dolára voči bolívaru (VEB) vzrástol na čiernom trhu na desaťnásobok jeho úradne stanovej parity. Dolár by sa mal podľa neho predávať za 6,3 VEB.

Madura prekvapilo, že klimatizačná jednotka v Dake stojí 36.000 bolívarov, podľa oficiálneho kurzu 5714 USD (4254,34 eura), ale v štátnom obchode sa predáva len po 7000 bolívarov (1111 USD).

Ekonomické problémy sa však už začínajú prejavovať na poklese prezidentovej popularity. Tento mesiac klesla u obyvateľstva na 41 % a medzimesačne sa znížila o 10 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies