Venezuelčania rozhodujú aj o novom prezidentovi

NETKY.SK • 20 Máj 2018, 11:54 • 2 min
Venezuelčania rozhodujú aj o novom prezidentovi

CARACAS - Prezident Nicolás Maduro je favoritom na získanie druhého šesťročného funkčného obdobia v prezidentských voľbách, ktoré sa spolu s regionálnymi a komunálnymi voľbami v nedeľu konajú vo Venezuele. Informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Súčasný prezident Maduro sa usiluje o znovuzvolenie na roky 2019-2025. Jeho víťazstvo je považované za vopred isté, a to i napriek vážnej ekonomickej a politickej kríze vo Venezuele. Početní predstavitelia opozície sú vo väzení alebo majú inak znemožnené zapojiť sa do volieb.

 

Mnohé štáty a organizácie už oznámili, že výsledky volieb vo Venezuele neuznajú.

 

Maduro ukončil svoju kampaň vo štvrtok tancujúc na javisku pred jasajúcim davom v metropole Caracas. "Rozširujem ruky pre všetkých Venezuelčanov, aby sme sa mohli pohnúť ďalej s láskou a vziať si späť našu domovinu.... Videl som budúcnosť Venezuely a čaká nás historické víťazstvo," povedal.

 

V piatok zaradila administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa Madurovho kľúčového spojenca Diosdada Cabella na zoznam vysokopostavených venezuelských predstaviteľov, proti ktorým sú zavedené finančné sankcie. Šéfa socialistickej strany obviňujú USA z obchodovania s drogami a sprenevery, píše AP.

 

Hlavným Madurovým rivalom je nezávislý kandidát Henri Falcón, ktorý čelí dvojitej výzve - stojí proti mocnému favoritovi a pokúša sa presvedčiť skeptických Venezuelčanov, aby sa postavili proti bojkotu volieb, na ktorý vyzýva opozícia.

 

Falcón v kampani nazval Madura "kandidátom hladu" a prisľúbil dolarizáciu miezd, prijatie humanitárnej pomoci pre krajinu a požiadanie Medzinárodného menového fondu (MMF) o pomoc. Všetky tieto návrhy Maduro vopred odmietol s tým, že sa rovnajú kapitulovaniu americkej "ríši".

 

"Prisahám, že oslobodím Venezuelu od tohto diktátorstva," kričal Falcón svojim stúpencom v závere svojej kampane.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona