Venezuelčania protestujú na okraji Vatikánu v mene politických väzňov

NETKY.SK • 7 December 2016, 11:31 • 2 min
Venezuelčania protestujú na okraji Vatikánu v mene politických väzňov

VATIKÁN - Odporcovia venezuelského prezidenta Nicolása Madura, vrátane manželky a matky uväzneného opozičného lídra Leopolda Lópeza, pokračujú v protestnej akcii pred Vatikánom a požadujú, aby vláda ich krajiny prepustila politických väzňov.

slovakia

left justify in out

Lópezov súdny prípad sa stal ostro sledovaným medzi podporovateľmi opozície, ktorí obviňujú Madura z pošliapavania ľudských práv. Vláda Spojených štátov, OSN a medzinárodné ľudskoprávne organizácie už tiež vyzvali na prepustenie Lópeza.

 

Jeho manželka, matka a niekoľko venezuelských a talianskych podporovateľov začali protest v nedeľu 4. decembra na Námestí svätého Petra, keď sa omotali reťazami.

 

Neskôr sa premiestnili o niekoľko metrov ďalej do krytého areálu na opačnej strane námestia, kde často prespávajú bezdomovci. Protestujúci vyhlásili, že tam budú neobmedzene dlhý čas.

"Sme tu v mene 108 politických väzňov, ktorí sú vo Venezuele nespravodlivo zadržiavaní," uviedla pre televíziu Reuters Lópezova manželka Lilian Tintoriová. V utorok neskoro večer sa protestujúci chúlili pod prikrývkami a jedli pizzu a cestoviny, ktoré im priniesli ich sympatizanti.

 

"Žiadame Vatikán ako medzinárodného zástupcu, aby vyzval vládu Nicolása Madura na rešpektovanie medzinárodných dohôd a oslobodenie môjho manžela," povedala Tintoriová.

Zástupcovia Vatikánu vo Venezuele sa zapájali do rokovaní medzi tamojšou opozíciou a vládou, ale rozhovory sa zastavili.

 

Lópeza odsúdili na 14 rokov väzenia za účasť na protivládnych protestoch pred dvoma rokmi. Stál na čele demonštrácií požadujúcich Madurovo odstúpenie. Počas protestov zahynulo 43 ľudí.

López verejne vyzval na pokojný odpor proti Madurovej vláde, ale väčšinu času pri nepokojoch strávil za mrežami.

 

Kritici tvrdia, že jeho súdny proces bol iba fraškou a Lópeza, ktorého Maduro označuje za nebezpečného zločinca, uväznili preto, aby udusili odpor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies