Venezuela zvoláva občanov na vojenské cvičenia, varuje pred inváziou USA

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 08:38 • 2 min
Venezuela zvoláva občanov na vojenské cvičenia, varuje pred inváziou USA

CARACAS - Venezuelská vláda vyzvala vo štvrtok všetkých občanov, aby sa zúčastnili na vojenských cvičeniach, ktoré majú byť prípravou na údajne bezprostredne hroziacu inváziu vojsk USA. Minister obrany Vladimir Padrino López, ktorého cituje agentúra DPA, oznámil, že cvičenia pod heslom "Nezávislosť 2016" sa budú konať dnes a v sobotu na celom území štátu.

slovakia

left justify in out

"Venezuela je ohrozená. Toto je po prvý raz, keď v krajine organizujeme cvičenia tejto povahy," povedal minister vo vysielaní štátnej televízie. Doplnil, že nácvik sa uskutoční "v každej strategickej oblasti".

 

Venezuelský prezident Nicolás Maduro ohlásil tieto branné cvičenia už začiatkom týždňa po tom, ako predĺžil stav hospodárskej núdze, ktorý jeho socialistická vláda vyhlásia v polovici januára. Maduro tiež udelil nové právomoci armáde a občianskym milíciám pod kontrolou vládnucich socialistov.

 

Na ropu bohatá Venezuela v súčasnosti zápasí s ekonomickými ťažkosťami - z veľkej časti v dôsledku náhleho poklesu cien tejto suroviny na svetových trhoch. Nespokojnosť Venezuelčanov s pomermi v krajine bola hlavnou príčinou porážky Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) na čele s Madurom v parlamentných voľbách z decembra 2015, keď opozícia prvýkrát po 17 rokoch získala v parlamente väčšinu.

 

Maduro obvinil v utorok USA z plánovania vpádu do Venezuely a vyhlásil, že minulý týždeň nad územím krajiny prelietavalo americké špionážne lietadlo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona