Venezuela zrušila dvojdňový pracovný týždeň, zmiernila úsporný režim

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 09:58 • 2 min
Venezuela zrušila dvojdňový pracovný týždeň, zmiernila úsporný režim

CARACAS - Venezuelská socialistická vláda zrušila dvojdňový pracovný týždeň pre milióny štátnych zamestnancov a zmiernila aj ďalšie kontroverzné opatrenia na úsporu elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Vláda zdôvodnila uvoľnenie úsporného režimu rastúcou hladinou vody v priehrade Guri, ktorá napĺňa dve tretiny energetických potrieb Venezuely, informovala agentúra Reuters.

 

Takmer tri milióny zamestnancov verejného sektora, ktorí od apríla chodili do práce len v pondelok a utorok, budú opäť pracovať aj ďalšie tri dni v týždni, hoci len do 13.00 h miestneho času.

 

Súčasne s tým končia aj povinné energetické úspory počas víkendu i voľné piatky pre školákov.

 

Venezuelská vláda zdôvodňuje súčasnú energetickú krízu primárne tohtoročným extrémnym suchom a poklesom cien ropy na svetových trhoch. Podľa opozície a ďalších kritikov k nej prispela aj rozšírená korupcia a zanedbanie investícií do zastaranej energetickej infraštruktúry krajiny.

 

Na ropu bohatá Venezuela okrem toho čelí vážnej recesii, vysokej inflácii, nedostatku potravín, liekov i ďalších bežných komodít. Počas minulého týždňa zahynuli počas vlny rabovania obchodov a nepokojov vyvolaných nedostatkom jedla najmenej traja ľudia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona