Venezuela uzavrela s Kolumbiou hranice na tri dni

NETKY.SK • 13 December 2016, 08:37 • 2 min
Venezuela uzavrela s Kolumbiou hranice na tri dni

CARACAS - V úsilí zamedziť pašovaniu peňazí z Kolumbie do Venezuely uzavrela caracaská vláda hranice na 72 hodín. Opatrenie bolo podľa pondelkového (12. 12.) vyjadrenia prezidenta Nicolása Madura nevyhnutné, aby sa zabránilo kriminálnym organizáciám prepašovať do Venezuely veľké množstvo 100-bolívarových bankoviek.

slovakia

left justify in out

Venezuelská vláda v nedeľu (11. 12.) totiž nečakane rozhodla, že si ich obyvatelia krajiny môžu vymieňať od pondelka do stredy (14. 12.), alebo si ich môžu uložiť na bankové účty. Od štvrtka prestanú platiť ako oficiálne venezuelské platidlo.

 

Prezident dodal, že sa jeho krajina stala terčom zámerných zahraničných útokov s cieľom hospodársky ju destabilizovať. Maduro obvinil z podvratnej činnosti nielen Kolumbiu, ale aj Nemecko, Česko a Ukrajinu. Cieľavedome sťahovali z obehu jej bankovky, aby ju zbavili likvidity. Organizátorom komplotu bolo podľa Caracasu americké ministerstvo financií.

 

V dôsledku cválajúcej inflácie v krajine s najväčšími rezervami ropy na svete sa v nasledujúcich dňoch dostanú do obehu 500-, 1000-, 2000-, 5000-, 10.000- a 20.000-bolívarové bankovky. Doteraz bola najväčšou bankovkou 100-bolívarová bankovka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona