Venezuela ukončuje diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi

NETKY.SK • 24 Január 2019, 15:34 • 2 min
Venezuela ukončuje diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi

CARACAS - Venezuelský prezident Nikolas Maduro vyhlásil, že krajina prerušuje diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

"Dávam 72 hodín diplomatickému zboru Spojených štátov, aby opustil krajinu,“ cituje Maduro EL Nacional.

 

23 januára, na jednom zo zhromaždení v Caracase vodca opozície a predseda venezuelského parlamentu Juan Guaido sa vyhlásil za dočasnú hlavu štátu.

 

Toto vyhlásenie už podporili Spojene štáty - prezident Donald Trump a vedúci ministerstva zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorí uznali vedúceho dočasného výkonu Venezuelského národného zhromaždenia za úradujúceho prezidenta.

 

Washington vyzval Madura odovzdať mu moc

         

Vo Venezuele sa konajú pochody a demonštrácie podporovateľov Madura a ozbrojené sily v krajine už oznámili, že sú na strane súčasného prezidenta.  

 

Spojené štáty odmietajú prerušiť diplomatické vzťahy a vyhradzujú si právo zvážiť všetky možnosti zásahu, ak venezuelský prezident Nikolas Maduro nebude súhlasiť s mierovým presunom moci v krajine. To bolo uvedené v správe prezidenta Spojených štátov.

 

Vnútorná politická situácia vo Venezuele sa v posledných rokoch vystupňovala, v dôsledku výraznej devalvácie národnej meny a hyperinflácie, ktorá za posledný rok dosiahla 1 700 000%.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies