Venezuela si volí nový parlament - skúška pre ľavicového prezidenta Cháveza

NETKY.SK • 27 September 2010, 07:19 • 2 min
Venezuela si volí nový parlament - skúška pre ľavicového prezidenta Cháveza

Venezuela si volí nový parlament - skúška pre ľavicového prezidenta Cháveza

slovakia

left justify in out

img

Občania Venezuely si dnes volia nový parlament. O zložení nového národného zhromaždenia rozhoduje 17 miliónov oprávnených voličov.
      Vo voľbách kandiduje 165 poslancov. Na rozdiel od volieb z roku 2005 sa v týchto voľbách zúčastňuje aj opozícia. Pred piatimi rokmi totiž hlasovanie bojkotovala pre obavy z volebnej manipulácie. Volebné miestnosti sa uzavrú až po polnoci SELČ.
      Voľby sa považujú za skúšku pre ľavicového prezidenta Huga Cháveza, ktorý sa masívne angažoval v predvolebnej kampani. Za volebný cieľ si stanovil získanie dvojtretinovej väčšiny pre svoju Jednotnú socialistickú stranu Venezuely (PSUV).          
      Víťazstvo opozície by bolo pre Cháveza, ktorý je už viac ako desať rokov pri moci, jednou z najťažších porážok počas svojho úradovania. Predvolebné prieskumy nepreukázali získanie jasnej väčšiny ani pre jeden z blokov. Voľby zabezpečuje 110.000 vojakov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona