Venezuela prerušila diplomatické vzťahy s Kolumbiou

NETKY.SK • 25 Február 2019, 08:54 • 2 min
Venezuela prerušila diplomatické vzťahy s Kolumbiou

Venezuelský prezident Nicolas Maduro povedal, že Venezuela prerušuje diplomatické a politické vzťahy s Kolumbiou. Guaidó naplánoval hromadné akcie, ktoré sa nečakane zmenili a sám utiekol z krajiny.

slovakia

left justify in out

Guaidó utiekol do Kolumbie, odkiaľ s podporou Ameriky plánoval „preraziť“ hranicu Venezuely a prepraviť nákladné vozidlá s neznámym nákladom pod zámienkou humanitárnej pomoci. Nepodarilo sa, pretože legitímny prezident krajiny sa oprávnene obáva, že v náklade humanitárnej pomoci môžu byť zbrane pre prívržencov Guaidóa. Guaidó sa plánuje stretnúť so zahraničnými diplomatmi a letieť do Washingtonu, kde sa chce zísť s viceprezidentom Penceom.

 

Nicolas Maduro medzitým udržuje kontrolu v krajine a verná mu zostáva aj armáda. Objavil sa v Caracase pred početnými priaznivcami, ktorí vyšli do ulíc na jeho podporu. „Bol som dlho trpezlivý kvôli kolumbijskému ľudu, ktorý žije medzi nami....Rozhodol som sa prerušiť všetky diplomatické a politické vzťahy s Kolumbiou,“ vyhlásil Maduro a pomenoval prezidenta Kolumbie Ivana Duca ako „stelesnenie diabla“.

 

Venezuelská opozícia sa pokúša poskytnúť humanitárnu pomoc na územie krajiny, pričom ju vláda Nikolasa Madura kategoricky odmieta. Podľa prezidenta Venezuely sa americká pomoc zmenila na „falošnú show“, keďže Washington uložil sankcie proti Caracasu. Spojené štáty blokovali aktíva štátnej ropnej spoločnosti PDVSA a zakázali s ňou uzatvárať transakcie. V dôsledku toho Venezuela stratila viac ako desať miliárd dolárov. Okrem toho Bank of England odmieta vrátiť do Caracasu zlatú rezervu. Za týchto podmienok venezuelské orgány považujú „pomoc“ zo západných krajín za neprijateľnú.

 

Prezident oznámil, že úplne zatvorí pozemnú hranicu s Brazíliou a zvažuje možnosť uzavretia hranice s Kolumbijskou republikou. Venezuelská podpredsedníčka Delsi Rodrigesova predtým pripomenula, že podľa medzinárodného humanitárneho práva sa poskytuje humanitárna pomoc v prípade prírodných katastrof, ozbrojených konfliktov, vojen. Myslí si, že humanitárna kríza má byť dôvodom na útok na Venezuelu.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona