Venezuela pre hraničný spor stiahla veľvyslanca z Guyany

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 12:55 • 2 min
Venezuela pre hraničný spor stiahla veľvyslanca z Guyany

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondelok oznámil, že povoláva na konzultácie veľvyslanca v susednej Guyane, s ktorou má Venezuela napäté vzťahy pre spor ohľadne vzájomnej hranice.

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia v parlamente zároveň ohlásil dôsledné prehodnotenie kontaktov s Guyanou a obmedzenie veľkosti tamojšieho veľvyslanectva, uviedla agentúra AP. Hraničný spor medzi Venezuelou a Guyanou siaha do 19. storočia a opäť aktuálnym sa stal po tom, ako v pobrežných vodách objavili potenciálne bohaté ložiská ropy. "Venezuela čelí novým formám útokov a agresie... Toto je vážna, nebezpečná situácia, s ktorou musíme bojovať národnou jednotou," citovala AP Madura.


Venezuela, ktorá má najväčšie zásoby ropy na svete, si dlhodobo nárokuje značnú časť Guyany spolu s priľahlou morskou oblasťou, kde spoločnosť Exxon Mobil Corp. našla významné ložiská. Venezuela krátko po oznámení nálezu vydala dekrét o rozšírení svojich územných nárokov hlbšie do Atlantického oceánu, čo Guyana odsúdila ako hrozbu pre mier v regióne. Guyanská vláda tiež oznámila, že oficiálne požiada o intervenciu OSN, ktorej generálny tajomník Pan Ki-mun ponúkol stranám sporu sprostredkovanie.


Maduro v pondelok vyhlásil, že jeho guyanský náprotivok David Granger odmietol úprimné snahy Venezuely o diplomatické rokovania. Vylúčil však možnosť vypuknutia vojny s Guyanou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies