Venezuela ponúka Edwardovi Snowdenovi azyl, Nikaragua ho zvažuje

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 06:23 • 2 min
Venezuela ponúka Edwardovi Snowdenovi azyl, Nikaragua ho zvažuje

CARACAS/MANAGUA - Venezuelský prezident Nicolas Maduro v piatok povedal, že sa rozhodol ponúknuť azyl bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ktorý oň žiadal niekoľko krajín v snahe uniknúť svojmu zadržaniu Američanmi. Citovala ho agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

CARACAS - Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dostal ponuku na azyl od dvoch ľavicových prezidentov z Latinskej Ameriky - od venezuelskej a nikaragujskej hlavy štátu. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Snowdenovo hľadanie útočišťa sa tak obrátilo smerom k Latinskej Amerike. Neboli však žiadne bezprostredné signály o tom, že sa už robia kroky, aby sa dostal do niektorého z týchto štátov.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro a nikaragujský prezident Daniel Ortega ponúkli v piatok Američanovi azyl, pričom obaja predniesli svoje prejavy v domovských krajinách.

Ponuky prišli deň po tom, ako sa ľavicoví juhoamerickí lídri stretli, aby odsúdili presmerovanie lietadla bolívijského prezidenta Eva Moralesa, ku ktorému došlo nad Európou. Objavili sa totiž správy, že americký utečenec bol na palube lietadla.

Snowden, ktorého hľadajú Spojené štáty, požiadal o azyl vo vyše 20 krajinách vrátane Nikaraguy a Venezuely. Mnohé krajiny ho odmietli.

Maduro v piatok povedal, že sa rozhodol ponúknuť humanitárny azyl mladému Američanovi, aby mohol prísť a žiť vo vlasti Simona Bolívara a zosnulého prezidenta Huga Cháveza - bez "prenasledovania impériom", čím narážal na Spojené štáty.

Podľa kritikov venezuelského prezidenta je však jeho rozhodnutie len snahou zakryť súčasné nedôstojné podmienky vo Venezuele, ku ktorým patrí aj jedna z najvyšších inflácií vo svete a nedostatok základných tovarov, ako je napríklad toaletný papier.

"Azyl nevyrieši ekonomickú pohromu, rekordnú infláciu, nadchádzajúce znehodnotenie (meny) a rastúcu kriminalitu," uviedol venezuelský opozičný líder Henrique Capriles na sociálnej sieti Twitter.

Nikaragujský prezident v piatok v prejave v Manague povedal, že je rovnako ochotný ponúknuť azyl, "ak to okolnosti umožnia". Nespresnil však, o aké okolnosti by malo ísť. Poznamenal, že nikaragujské veľvyslanectvo v Moskve dostalo Američanovu žiadosť a skúma ju.

Webová stránka WikiLeaks medzitým oznámila, že Snowden - ktorý by mal byť stále v tranzitnej zóne na moskovskom letisku - požiadal o azyl v ďalších šiestich krajinách.

Biely dom sa v piatok odmietol vyjadriť k venezuelskej ponuke azylu pre Snowdena s tým, že tieto záležitosti patria do kompetencie ministerstva spravodlivosti USA, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies