Venezuela pokračuje v šetrení: Zmení kvôli nedostatku elektriny aj časové pásmo

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 08:27 • 2 min
Venezuela pokračuje v šetrení: Zmení kvôli nedostatku elektriny aj časové pásmo

CARACAS - Vzhľadom na akútny nedostatok elektriny vo Venezuele sa prezident Nicolás Maduro rozhodol okrem zavedenia štvordňového pracovného týždňa vo verejnom sektore ušetriť aj zmenou časového pásma.

slovakia

left justify in out

Tá nastane od 1. mája, oznámil socialistický prezident vo štvrtok v prejave v Caracase. Momentálne Venezuela zaostáva 6,5 hodiny za stredoeurópskym letným časom (SELČ). Do akého časového pásma sa krajina presunie tentoraz, Maduro oznámi v najbližších dňoch.

 

Posunutie ručičiek hodín o pol hodiny dozadu nariadil už v roku 2007 Madurov medzičasom zosnulý predchodca Hugo Chávez, údajne aj preto, aby sa Venezuela nenachádzala v rovnakom pásme ako USA.

 

Ďalšia zmena nastane pre mnohých Venezuelčanov od budúceho týždňa, pretože do práce pôjdu iba v stredu a vo štvrtok. V pondelok bude deň pracovného a školského voľna, utorok bude sviatočný deň a piatok bude až do júna dňom voľna vo verejnej správe, no drasticky šetriť elektrinou sa bude musieť aj v súkromných spoločnostiach, uviedla agentúra DPA.

 

Zníženie spotreby sa má dosiahnuť aj vo veľkých nákupných centrách. Maduro tiež vyzval ženy, aby si vlasy fénovali iba pri výnimočných príležitostiach.

 

Hlavným dôvodom týchto mimoriadnych opatrení je nedostatok vody v nádrži El Guri, ktorej hydroelektráreň pokrýva viac ako 60 percent spotreby energie vo Venezuele. Za súčasným poklesom hladiny len dva metre nad kritickú hranicu 240 metrov vidí Maduro klimatický jav El Niňo, v dôsledku ktorého vládnu v oblasti dlhotrvajúce horúčavy.

 

Napriek obrovským zásobám ropy musí Venezuela pohonné hmoty dovážať, pretože nemá dostatok vlastných spracovateľských kapacít. Keďže však doterajšie ceny boli neudržateľné, vo februári sa prvýkrát za 20 rokov zvýšila cena benzínu - 100 litrov Super stojí v prepočte 75 amerických centov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies